Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Δημοσκοπικές ανατροπές

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειώσει μεγάλες δημοσκοπικές ανατροπές που προκάλεσαν πανικό στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, στην Πειραιώς επικρατεί ένας χαμός γιατί βλέπουν τις προβλέψεις τους να ανατρέπονται και την τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παράγει συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και αποσυσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες, που είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, η Πειραιώς να επιχειρήσει με διάφορα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να αλλάξει το κλίμα. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, το βράδυ των εκλογών θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Τι δείχνουν τα γκάλοπ

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει ως εξής: Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτάσει δημοσκοπικά το 25%. Η θεαματική άνοδος του κυβερνώντος κόμματος οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδεται από τους επικοινωνιολόγους πρώτον στο κοινωνικό πακέτο, που είχε μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία και δεύτερον στην υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα, που σηκώνει μόνος του το βάρος της εκλογικής καμπάνιας με τις τηλεοπτικές του παρουσίες και τις πρωτοφανείς σε παλμό ανοιχτές συγκεντρώσεις.

 

Ντέρμπι οι εκλογές

Η κατάσταση πριν από έναν μήνα σε δημοσκοπικό επίπεδο ήταν τραγική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γκάλοπ εμφάνιζαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο και στη Νέα Δημοκρατία προεξοφλούσαν εκλογική συντριβή του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα, δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, η διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως των τεσσάρων με πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα με τη δυναμική που εμφανίζει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές έχουν γίνει ντέρμπι στην κυριολεξία, με το αποτέλεσμα να είναι ανοικτό.

 

Πρωτοφανής αντοχή

Οι Αμερικανοί ειδικοί, που έχει επιστρατεύσει η Νέα Δημοκρατία για τις ανάγκες της επικοινωνιακής καμπάνιας, έχουν εντυπωσιαστεί από την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ και από την ανταπόκριση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις λαϊκές μάζες. Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ευρώπη, που αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρή δημοσιονομική πολιτική, δεν είχε τέτοιες αντοχές. Με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σαλβίνι, τα υπόλοιπα κόμματα που κυβερνούν στην Ευρώπη καταποντίζονται ή χάνουν μεγάλο μέρος από τη δύναμή τους.

 

Χαμηλώνουν τον πήχη

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας στην εναγώνια προσπάθειά του να διαχειριστεί ένα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει στον κόσμο, έχει αρχίσει να χαμηλώνει τον πήχη της διαφοράς. Ενώ πριν από δέκα μέρες μιλούσαν για νίκη της ΝΔ με διαφορά δέκα και δώδεκα μονάδων, τώρα περιορίζουν τη διαφορά στις πέντε και έξι μονάδες. Δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα η Πειραιώς να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις της, προετοιμάζοντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ για την ψυχρολουσία του τελικού αποτελέσματος.