Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύντομα

Σύντομα

** Εξηγήσεις ζητά το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας από τον Τούρκο πρέσβη στην Σόφια, Χασάν Ουλουσόι, σχετικά με τις δηλώσεις του, περί της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, ως προϋπόθεση για τις τουρκικές επενδύσεις στη Βουλγαρία. Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ουλουσόι, στις 11 Μαΐου στη διάρκεια των εγκαινίων μιας εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτου, στην πόλη Κίρτζαλι, που είναι επένδυση της τουρκικής Teklas. Το θέμα έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Βουλγαρία, αφού θεωρείται επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

** Η κόντρα Καμμένο-Κοτζιά για δεκάδες e-mails του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα και για τα οποία ο Ν. Κοτζιάς κατήγγειλε υποκλοπή ίσως και Ρώσων, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας. «Πάλι δήθεν “Ρώσοι χάκερ”… Εάν υπάρχουν στοιχεία, ας παρουσιαστούν αρμοδίως, και οι Ρωσικές αρχές θα τα ερευνήσουν και θα απαντήσουν επίσημα. Αλλιώς θα ήταν καλό να αποφεύγονται νέες κατηγορίες για “ρωσική ανάμειξη” στα εσωτερικά της Ελλάδος», τονίζει σε ανακοίνωση του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ που τα λέμε…

** Η επιστημονική φαντασία πριν από 30 χρόνια είναι σήμερα πραγματικότητα. Ένας ακόμα όρος που δείχνει ότι είμαστε πολύ κοντά στον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων από λίγα συγκεκριμένα κέντρα, είναι η «Βάση Δεδομένων Αλληλεπίδρασης» (Allele Frequency Net Database). Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και αξιοποιείται από την …Κίνα. Η βάση δεδομένων, γνωστή ως Alfred, περιέχει δεδομένα DNA από περισσότερους από 700 πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

** Τελικώς ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι με τη σειρά της θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση.