Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύντομα

Σύντομα

** Ούτε η Ρωσία ενθαρρύνει την Τουρκία για ενέργειες σε βάρος της Κύπρου. Όπως ανακοινώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ με τον Μ. Τσαβούσογλου, συζητήθηκε το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση «σημειώθηκε η ανάγκη για συνέχιση της ουσιαστικής ανταλλαγής για Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο… υπό το φως της ρωσικής θέσης πως «οποιεσδήποτε ενέργειες που θα περιπλέξουν την κατάσταση είναι απαράδεκτες».

** Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της χώρας, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και υφυπουργοί άλλων χωρών της περιοχής.

** «Πάντα ονειρευόμουν αυτή την στιγμή… Εγώ από απέναντι σας έβλεπα, δεν ήξερα πώς είναι να μας βλέπετε εσείς από εδώ». Αυτό εξήγησε μια μαθήτρια Λυκείου από την Βόρεια Μακεδονία στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, που την είδε να φωτογραφίζει τις Πρέσπες από το Ελληνικό έδαφος. Όλα αυτά στο περιθώριο της έναρξης του «Δικτύου των Σχολείων των Πρεσπών» (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).

** Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στο τέλος του Ραμαζανιού (23 Ιουνίου) και στην αρχή των διακοπών. Έχει ξεκινήσει λοιπόν ένα περίεργο «κίνημα» κατά των διακοπών. «Μην πάτε διακοπές πριν από τις 24 Ιουνίου», είναι το σύνθημα. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καλούν και με αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης να πάνε μαζικά στις κάλπες. Φυσικά για να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου, αντίπαλο του εκλεκτού του Ερντογάν, Μπ. Γιλντιρίμ.