Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Οι διαρροές του Κυριτσάκη

Περίεργη αντίληψη περί νομιμότητας φαίνεται ότι έχει ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης που εξέδωσε το σκανδαλώδες πόρισμα με το οποίο βγάζει λάδι όλα τα ξένα μεγαθήρια που συμμετείχαν στο καρτέλ των δημοσίων έργων. Με διαρροές που δημοσιεύονται στην Καθημερινή, ισχυρίζεται ότι πιέστηκε από μεγάλους ελληνικούς ομίλους που είχαν συμφέρον να μείνουν στο απυρόβλητο η Siemens, η Hochtief και η Vinci.

 

Οι προστάτες των ξένων

Οταν ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, αρκετοί από τους ελληνικούς ομίλους ζητούσαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην αγγίξει τις ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να μην διαταραχθούν συνεργασίες που έχουν κυρίως στα έργα του εξωτερικού, ισχυρίζεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα οποία λέει θα προκαλέσουν αναγκαστικά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

 

Χειραγώγηση αποφάσεων

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο δικαίωμα κάποιοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διασωθούν τα ξένα μεγαθήρια με τα οποία συνεργάζονταν σε διάφορα έργα. Από τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ξέφραγο αμπέλι για να μπαινοβγαίνει κάθε εργολάβος να κάνει λόμπιγκ και να εκβιάζει για χαριστικές αποφάσεις.

 

Το δημόσιο συμφέρον

Το σκάνδαλο με το καρτέλ στα δημόσια έργα είναι υπόθεση δημοσίου συμφέροντος. Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού βγάζει λάδι τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που χειραγωγούσαν τους διαγωνισμούς και υπερτιμολογούσαν το κόστος των έργων, τότε το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημιά. Γι’ αυτό η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι επιβεβλημένη για να διερευνηθεί ποιοι ήταν οι Έλληνες κατασκευαστές που πίεζαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει υπέρ της Hochtief, της Siemens και τις Vinci. Αντί για διαρροές στον Τύπο είναι καλύτερα να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη με ονόματα και διευθύνσεις.

 

Να παρέμβει η κυρία Θάνου

Είναι σίγουρο ότι η σημερινή Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Βασιλική Θάνου δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση με το σκανδαλώδες πόρισμα Κυριτσάκη να σέρνεται. Ούτε θα αφήσει αναπάντητα τα επιχειρήματα που προβάλει ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για δήθεν πιέσεις που δέχτηκε προφανώς για να δικαιολογήσει την απόφαση του, που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση σε όλους τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους.