Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδιωτικοποίηση μέρους του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

Ιδιωτικοποίηση μέρους του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και εθελούσια έξοδο των εργαζομένων σε αυτές, όπως και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής».

«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ, θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί», τόνισε.

Ο Κ. Χατζηδάκης έκανε αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ώστε να αποκρούσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει την αναφορά σε ευθύνες των θεσμών.

Σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων

«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε: «Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -είναι πολιτική της ΕΕ αυτό- ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά! Οι εθελούσιες έξοδοι, λοιπόν, έχουν να κάνουν και με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και φυσικά με το μεγαλύτερο σε ηλικία προσωπικό.

«Ο "μέσος" εργαζόμενος δεν έχει κάτι να φοβηθεί»

«Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί», συνέχισε ο υπουργός, ενώ έκανε αναφορά σε άλλα μοντέλα εθελούσιας εξόδου, όπως εκείνο της Ολυμπιακής και της ΔΕΗ.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση εντοπίζει τους λόγους για τη σημερινή κατάσταση ο Κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ. «Ως Νέα Δημοκρατία», είπε, «προειδοποιήσαμε επανειλημμένα για το θέμα της ΔΕΗ. Αλλά το πρόβλημα, τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμα χειρότερο».