Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Οι τράπεζες σπάνε τα δεσμά του ELA!

Οι τράπεζες σπάνε τα δεσμά του ELA!

Κοντεύει να μηδενιστεί ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και αυξάνουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά για νέες δανειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στο τέλος Μαΐου ο ακριβός δανεισμός από τον Μηχανισμό υποχώρησε, στο 1 εκατ. ευρώ μόλις από 3 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κάποιος ότι είχαν δανειστεί 21,6 δις το 2017, και 43,1 δις το 2016. Παρά τις δυσκολίες της αγοράς, κατάφεραν να ξεφύγουν από τα μεγάλα επιτόκια και τώρα αντί να πληρώνουν την ΕΚΤ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής αγοράς.

Η συνολική εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και από τον ELA φτάνει τα 8,1 δις ευρώ, 400 εκατ. λιγότερα από ένα μήνα πριν, όταν τον Απρίλιο ήταν 8,5 δις ευρώ. Η διαφορά φαίνεται σε σύγκριση με το Φεβρουάριο όταν η εξάρτηση ήταν 9 δις ευρώ.

Τώρα, στα επίπεδα που έχει υποχωρήσει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών, αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού ενεργητικού της ή στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στα πρώτα στοιχεία της χρονιάς, η εξάρτηση ήταν 9,8 δις ευρώ, ενώ στο τέλος του προηγούμενου έτους ήταν 11 δις. Η μείωση ήταν σταδιακή αλλά ταχεία καθώς μόλις στο τέλος του 2017 η εξάρτηση ήταν 33,7 δις ευρώ.