Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από σήμερα τα ραντεβού «φωτιά»  για ελαφρύνσεις και χρέος, ενόψει Eurogroup

Από σήμερα τα ραντεβού «φωτιά» για ελαφρύνσεις και χρέος, ενόψει Eurogroup

Αναβάλλεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, λόγω εκλογών. Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα από την Ευρώπη, καθώς παρά την μεγάλη βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (όπου επετεύχθη νέο ιστορικό ρεκόρ) και το άλμα του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (πάνω από τις 830 μονάδες), υπάρχουν ορισμένες ομάδες εντός των θεσμών που δεν μπορούν να «χωνέψουν» τα μέτρα ελάφρυνσης. Στους διαδρόμους των κέντρων εξουσίας σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, ξετυλίγονται σενάρια επί σεναρίων, αλλά όλοι τηρούν «σιγή ιχθύος» μέχρι το πέρας της διαδικασίας των εθνικών εκλογών. Παρά τους πολύ προσεκτικούς στις τοποθετήσεις τους δανειστές, υπάρχουν μερικά κρίσιμα «ραντεβού» τα οποία δεν αναβάλλονται και αναμένεται να δώσουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της νέας Κομισιόν.

Το σημερινό EWG θα φανερώσει τις προθέσεις των θεσμών 

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό Euroworking Group το οποίο είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αναμένεται οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν την ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει όπως συνηθίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και στη συνεδρίαση θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για αναβολή της 3ης  μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας. Δεδομένης της προεκλογικής διαδικασίας που αναμένεται να φέρει πόλωση και σφοδρή αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό, η Ευρώπη φαίνεται να μην θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, με νούμερα και συστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.  Στην ίδια λογική, αναμένεται να φανεί και το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών, η οποία είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου.
 

Η πρόωρη πληρωμή του ΔΝΤ 

Στο τραπέζι βρίσκεται και το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους του δανείου στο ΔΝΤ αξίας 3,7 δις ευρώ. Μία κίνηση από την κυβέρνηση, με στόχο να μειωθεί το βάρος του δανεισμού, με την απαλλαγή της χώρας από τους πολύ υψηλούς τόκους του Ταμείου. Όμως αν και ήδη η Ευρώπη έχει τοποθετηθεί υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, ακόμα και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει μία τέτοια κίνηση, μπορεί η απόφαση να πάρει παράταση μέχρι το πέρας των εθνικών εκλογών. Πάντως, υπάρχουν αναλυτές που επισημαίνουν ότι άσχετα με το αν θα πάρουν παράταση οι υπόλοιπες αποφάσεις, η πρόωρη πληρωμή στο ΔΝΤ θα γίνει, καθώς το θέμα δεν επηρεάζεται από τις εκλογές, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό όπλο και δεν εμποδίζεται από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη νέα ηγεσία της Κομισιόν. Η διαδικασία είναι στο στάδιο όπου αναμένεται το πόρισμα του ESM, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει και νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Το πόρισμα αναμενόταν να κατατεθεί στο EuroWorking Group και στη συνέχεια στο Eurogroup, αλλά αυτό δεν φαίνεται δυνατό μετά τις αλλαγές που φέρνουν οι ελαφρύνσεις. 
 

Οι αντιδράσεις των θεσμών για τις ελαφρύνσεις 

Για τους αυστηρότερους των θεσμών, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να διορθώσει κάποιες από τις αδικίες των μνημονίων και να μειώσει το βάρος της λιτότητας στους Έλληνες φορολογούμενους. Το πρόβλημα είναι ότι για τους τεχνοκράτες των θεσμών, τα μέτρα των μνημονίων δεν ήταν άδικα και θέλουν το βάρος να παραμείνει, καθώς «χτίζει» τα υπερπλεονάσματα που εξασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανείων. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ φαίνεται να έχουν επιφυλάξεις για τα μέτρα ελάφρυνσης καθώς θεωρούν ότι έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που θα φτάσει το 1,2% του ΑΕΠ το 2019, με πρόσθετη επιβάρυνση 1,5% το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν αναμένεται να συζητηθούν επισήμως στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, ενώ ακόμα και η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ, που συντάσσεται αυτές τις ημέρες και είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί περί τα τέλη Αυγούστου, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.