Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπ. Οικονομικών: Ας ασκήσουν τα μαθηματικά τους... όχι μείωση αλλά αύξηση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία

Υπ. Οικονομικών: Ας ασκήσουν τα μαθηματικά τους... όχι μείωση αλλά αύξηση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία

«Διάφορα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να αξιοποιήσουν – ανεπιτυχώς – να κάνουν λόγο για μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία τα επόμενα χρόνια» τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει απαντώντας σε δημοσιεύματα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής:

1) Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια και πλέον συμμετέχει ως κανονικό κράτος -μέλος της ΕΕ στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Μία από αυτές τις διαδικασίες είναι η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας όπου παρουσιάζεται η δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια - όπως αντίστοιχα γίνεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

2) Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπεβλήθη φαίνεται ότι με την παρούσα κατάσταση - χωρίς αλλαγή πολιτικής - θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος (δηλ. η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022.

3) Οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου - τi δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τi στην αύξηση των δαπανών - θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι ενδεικτική, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.

4) Αυτή την ενδεικτική κατανομή έσπευσαν να αξιοποιήσουν – ανεπιτυχώς – διάφορα μέσα ενημέρωσης  κάνοντας λόγο για μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία τα επόμενα χρόνια.

Ας κάνουν υπομονή μέχρι την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Έως τότε μπορούν να εξασκήσουν τα μαθηματικά τους… διότι η υποτιθέμενη μείωση των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία είναι στην πραγματικότητα αύξηση κατά 600 εκατ. € για την Υγεία και πάνω από 400 εκατ € στην Παιδεία. Απλά η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ.