Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νόμος του 1950 τροχοπέδη για τις επενδύσεις!

Νόμος του 1950 τροχοπέδη για τις επενδύσεις!

Επενδύστε… για να πάτε φυλακή! Απίστευτο και όμως ελληνικό, μια καταγγελία από ανταγωνιστή αρκεί, για να πάνε σε έως και ισόβια κάθειρξη, όσοι επενδύσουν σε επιχείρηση που είναι μέτοχος το Δημόσιο!  Την ώρα που η Οικονομία, στοχεύει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, ένας παλιός νόμος, του 1950, αποτρέπει ιδιώτες επενδυτές από το να επενδύσουν σε εταιρείες όπου το δημόσιο έχει μετοχική συμμετοχή, μπλοκάροντας την επενδυτική έκρηξη που χρειάζεται η χώρα!

Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και ύφεσης, η Ελλάδα κατάφερε να απελευθερωθεί από τη μέγγενη των μνημονίων και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει πολυαναμενόμενες επενδύσεις και να ακολουθήσει ένα φιλοαναπτυξιακό μονοπάτι. Ωστόσο, σύμφωνα με το Euractiv, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη ενός μοντέρνου επενδυτικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος του 1950, οι ρυθμίσεις του οποίου προβλέπουν ακόμα και ποινή ισοβίων με επιχείρημα την πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία.

Με βάση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αριθμός δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα πωληθεί. Το πρόβλημα αναδύεται όταν ένας ιδιώτης επενδυτής μπει σε μια εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά το δημόσιο κατέχει ακόμα μετοχές.

Το ελληνικό δημόσιο είναι συχνά μέτοχος πλειοψηφίας ή απλά μέτοχος σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της χώρας. Σε περίπτωση «λάθος αποφάσεων» σε επίπεδο μάνατζμεντ, μια απλή καταγγελία από ανταγωνιστή ή οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενεργοποιήσει τον νόμο 1608/1950, με το επιχείρημα της βλάβης δημόσιας περιουσίας, και να οδηγήσει ακόμα και σε ισόβια τους ιδιώτες επενδυτές.

Γνώστες των εξελίξεων στην αγορά, δήλωσαν σχετικά, ότι αυτό προφανώς καθυστερεί τις επενδύσεις στη χώρα, δεδομένου ότι κανένας ιδιώτης δεν θα ρισκάρει να επενδύσει σε τόσο «ευαίσθητο» καθεστώς.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν με τον οποίο επικοινώνησε το Euractiv δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ήταν σημαντικό στοιχείο του προγράμματος σταθερότητας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος όμως επέμεινε ότι υπήρχε ευρύτερη ανάγκη για μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. «Ευρύτερα, μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμα για να στηριχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και να μειωθεί η ανεργία. Γι’ αυτό το πρόγραμμα στήριξης της χώρας περιελάμβανε ευρεία γκάμα μέτρων πος αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Βέβαια, όπως λέει και η γνωστή παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ», πηγές από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσαν πως η συζήτηση για το νόμο είναι σε «τελικό στάδιο μεταρρύθμισης». Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ψηλά στις προτεραιότητες κυβέρνησης και θεσμών, οι αλλαγές δεν θα αργήσουν. Όμως αυτός ο νόμος, είναι ενδεικτικός ενός άλλου προβλήματος που ταλανίζει την ελληνική αγορά. Η πολυπλοκότητα δεν περιορίζεται σε παλιούς νόμους, συνολικά η γραφειοκρατία και το δαιδαλώδες σύστημα αδειοδοτήσεων, μαζί με την υψηλή φορολογία έχουν αποτρέψει πολλούς Έλληνες και ξένους επενδυτές από το να «ποντάρουν» στη μεγάλη επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας.