Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε έκτακτο Eurogroup η τελική απόφαση για τις συντάξεις

Σε έκτακτο Eurogroup η τελική απόφαση για τις συντάξεις

 

Φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος» λέει ο Τσακαλώτος

«Στροφή» Μέρκελ για τις συντάξεις

 Οι όροι της Μέρκελ για να σωθούν οι συντάξεις

 Κοντά σε οριστική λύση, για να σωθούν οι συντάξεις, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το παράθυρο έχει ανοίξει για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup,  που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, όπου και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων.  Πιθανότατα οι αποφάσεις θα παρθούν πριν τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος πως δεν θα κοπούν οι συντάξεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Στο Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου. Ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε το ελληνικό επιχείρημα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Οι όροι της Μέρκελ για να σωθούν οι συντάξεις

Καθοριστική εξέλιξη για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι η αλλαγή της γερμανικής θέσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η Άγκελα Μέρκελ, είναι διατεθειμένη να ανάψει το πράσινο φως για το σχέδιο της Αθήνας, όμως βάζει και δύο όρους.  

Πρώτον, η Αθήνα να τεκμηριώσει με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής».

Ο δεύτερος όρος που θέτει η Γερμανίδα Καγκελάριος, η δέσμευση από την κυβέρνηση, ότι δεν θα «ξηλωθούν» άλλα μέτρα που έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα μνημόνια. Η κυρία Μέρκελ, θέλει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο στην Αθήνα, πως η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για οπισθοδρόμηση σε άλλες μεταρρυθμίσεις, που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενήμερος για τη διαφαινόμενη στροφή της Άνγκελα Μέρκελ είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας ότι με τα νέα δεδομένα οι συντάξεις μπορεί να γίνουν ένα ακόμα «ατού» της κυβέρνησης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα και για αυτό τον λόγο ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Από την Πειραιώς, τόνιζαν νωρίτερα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις στοχευμένες περιοδείες του, με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του κόμματος.