Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια – Τέλος η αξιολόγηση!

Συμφώνησαν σε όλα κυβέρνηση και Θεσμοί, κλείνοντας την αξιολόγηση. Στην βουλή κατατέθηκε πριν λίγη ώρα η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια που είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε ο υπουργός από το βήμα της βουλής, «ανησυχούσαμε αν ξαφνικά υπάρξουν μεγάλες πληρωμές μήπως περάσουμε τον στόχο στα πλεονάσματα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης».  Στο κείμενο της νέας συμφωνίας, το «τεχνικό MoU» προβλέπεται πως η όποια επίδραση υπάρχει στο  προϋπολογισμό από τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάζει τον «κόφτη». Αυτό σημαίνει ότι αν ή όταν χρειαστεί το Δημόσιο να πληρώσει μέρος του 1,5 δισ. ευρώ των δανείων αυτών, τότε αυτό θα γίνει χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να μην ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, τελειώνουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησής μας που ήταν ανακεφαλαιοποίηση, πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος.

Απαντώντας σε αιτιάσεις για νέα χειρότερα μέτρα, ο υπουργός τόνισε πως, η τελευταία προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι θα έρθουν χειρότερα μέτρα διαψεύστηκαν με τις τροπολογίες που καταθέσαμε.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία καταργεί την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση της διαχείρισης και τη πώληση και μεταβίβαση.

Για τον αυτόματο μηχανισμό, ο κ. Τσακαλώτος  εξήγησε, πως απλά διευκρινίζεται ότι σε μερικές περιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέτρων που μπορεί να τεθούν σε ισχύ.

Στο θέμα των ειδικών μισθολογίων  τόνισε, πως με την τροπολογία αποσαφηνίζεται ο τρόπος εξεύρεσης των ισοδύναμων μέτρων λόγω της απόφασης μη παγώματος των μισθολογίων.
Τέλος ο υπουργός είπε πως με τις τροπολογίες που θα ψηφισθούν σήμερα θα τελειώσει το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησης κλείνοντας την αξιολόγηση. «Πολλοί αν και είναι πατριώτες και αγαπούν το έθνος δεν ήθελαν αυτά τα μέτρα να περάσουν».