Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
POS

Σε συναγερμό το ΣΔΟΕ για το «μεγάλο κόλπο» με τα βουλγάρικα POS

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ                                 

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που διαπράττουν φοροδιαφυγή εκμεταλλευόμενες το μεγάλο κόλπο με το σύστημα των βουλγάρικων POS έχει εξαπολύσει το ΣΔΟΕ.

Το κόλπο έχει γίνει αντιληπτό ωστόσο οι έρευνες προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Πώς λειτουργεί το «μεγάλο κόλπο»

Έναν άκρως ευφάνταστο τρόπο προκειμένου να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Ελλάδα αλλά και ανοίξουν ένα «παράθυρο» φοροδιαφυγής έχουν βρει πολλές επιχειρήσεις μέσω της χρήσης των POS.

Αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.

Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.

Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.

Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο, λένε από την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρείται πιο συχνά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να φοροδιαφύγουν, αλλά και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls.