Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελαφρύ κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού και χειροποίητες πίτες

Ελαφρύ κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού και χειροποίητες πίτες

Γρήγορο, πικάντικο, αρωματικό -το σουμάκ αποκάλυψη!- η απόλυτη healthy εμμονή για όλη την παρέα. Συνοδεύεται με σπιτικές αλάδωτες πιτούλες!

Υλικά

Για τo κεμπάπ και το γαρνίρισμα

Για τις πίτες

  • 700γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα, περασμένο 2 φορές
  • 300γρ. αρνίσιο κιμά, περασμένο 2 φορές
  • 60γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30γρ. ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 18γρ. αλάτι
  • 5 φέτες ψωμί, χωρίς κόρα, μουσκεμένες σε γάλα
  • 6γρ. σουμάκ
  • 2,5γρ. κύμινο
  • 1,5γρ. κανέλα
  • 7γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 3γρ. μπούκοβο
  • ξυλάκια για σουβλάκια
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο
  • 3 – 4 τομάτες
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • πάπρικα γλυκιά
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 180γρ. χλιαρό νερό
  • 30γρ. καστανή ζάχαρη
  • 450γρ. αλεύρι
  • 4γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 220γρ. γιαούρτι
  • 50γρ. βούτυρο, λιωμένο

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Κεμπάπ: Προθερμαίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζετε για 5 – 6 λεπτά.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε τα δύο είδη κιμάδων, το μαϊντανό, το αλάτι και τις φέτες ψωμί που έχετε στύψει καλά.

Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο, προσθέτετε στο τηγάνι όλα τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό.

Αδειάζετε το μείγμα του κρεμμυδιού στον κιμά και πλάθετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στο 200 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψί προσθέτετε τις πιπεριές και τις ντομάτες, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε για περίπου 30 – 40 λεπτά.

Παίρνετε λίγο κιμά, τον ανοίγετε ελαφρά στην παλάμη, τοποθετείτε το ξυλάκι στο κέντρο και κλείνετε έτσι να καλύψετε τον κιμά. Σφίγγοντας την παλάμη απλώνετε τον κιμά κατά μήκος στο ξυλάκι για να σχηματίσετε ένα κεμπάπ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλο τον κιμά. Τοποθετείτε τα κεμπάπ σε ένα ταψί.

Βγάζετε από το φούρνο τα λαχανικά και αλλάζετε τη ρύθμιση σε δυνατό γκριλ. Τοποθετείτε το ταψί με τα κεμπάπ στη δεύτερη θέση του φούρνου, ψήνετε για 5-7 λεπτά και στη συνέχεια, τα γυρίζετε από την άλλη για άλλα 4 – 5 λεπτά (δεν πειράζει αν καεί ελαφρά το ξυλάκι στις άκρες).

Σε ένα κάδο του μπλέντερ ή σε ένα μεγάλο μούλτι προσθέτετε το γιαούρτι και ένα από τα ψημένα λαχανικά (τομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, πράσινη πιπεριά) και πολτοποιείτε.

Σερβίρετε τα κεμπάπ με τις πίτες, τη σάλτσα γιαουρτιού και τα ψητά λαχανικά.

Για τις πίτες: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και πλάθετε για να έχετε μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτετε λίγο αλεύρι, ενώ αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτετε 2 – 3 κουτ. σούπας νερό.

Σκεπάζετε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνετε 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 ομοιόμορφες μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την κάθε ζύμη σε πίτες πάχους 2 εκ.

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτετε, χωρίς ελαιόλαδο, όσες πίτες χωράνε. Ψήνετε για 3 – 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.