Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκία: Συγκεντρώσεις με αίτημα περισσότερη δημοκρατία -Διαμαρτύρονται οι οπαδοί του φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Συγκεντρώσεις με αίτημα περισσότερη δημοκρατία

Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε όλην την Τουρκία για να απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία και να διατρανώσουν την άρνησή τους «να παραδοθούν» στην κυβέρνηση της χώρας, μετά την καθαίρεση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης,

Μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Σηλυβρία (βορειοδυτικά στην Τουρκία), δίνοντας το έναυσμα «για μία πορεία ενάντια στα πραξικοπήματα και για τη δημοκρατία», η οποία θα συνίσταται στη διοργάνωση μίας σειράς καθημερινών συγκεντρώσεων, οι οποίες βαθμηδόν θα συγκλίνουν προς την πρωτεύουσα Άγκυρα, μεταδίδουν από το σημείο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα κάνουμε πορείες έως ότου αποκατασταθούν η ειρήνη, οι ελευθερίες και η δημοκρατία», διακήρυξε ο Περβίν Μπουλντάν, συμπροεδρεύων στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία, την κυριότερη φιλοκουρδική παράταξη στη χώρα. «Τα εμπόδια που ορθώνετε ενώπιόν μας δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν», πρόσθεσε ο ίδιος, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία στην Τουρκία

Οι αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες κι έκαναν χρήση των ασπίδων τους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δέκα προσαγωγές, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές.

Ένας βουλευτής του HDP σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Μουσά Πίρογλου, έφραξε τον δρόμο σε μία υδραντλία της αστυνομίας, παραμένοντας εν μέσω του δρόμου και φωνάζοντας «θα πρέπει να με πατήσετε για να περάσετε!» και «Αντιστεκόμενοι θα νικήσουμε!».

Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη του HDP συγκεντρώνονταν στο Χάκαρι, στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, για να διαμαρτυρηθούν για την αντικατάσταση εκλεγμένων φιλοκούρδων δημάρχων από διοικητές που διορίσθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η πολιτική των διοικητών αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη δημοκρατία μας», κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP, στην Τουρκία, Μιτχάτ Σαντζάρ.

Καθαίρεση βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Οι πολιτικές αυτές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται ένα δεκαήμερο περίπου μετά την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας και την καθαίρεση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκ των οποίων οι δύο ήσαν εκλεγμένοι με το φιλοκουρδικό κόμμα.

«Κάθε μέρα υφιστάμεθα επιχειρήσεις, η βούληση του κουρδικού λαού παραβιάζεται. Δεν τις αποδεχόμαστε και δεν παραιτούμεθα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής του HDP Ζεϊνέλ Οζέν, προσθέτοντας: «ακόμη κι εάν στο τέλος μείνει μόνον ένας από εμάς, η αντίσταση θα συνεχισθεί».