Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκία: Ενώ ο κίνδυνος για capital controls μεγαλώνει, ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Τουρκία: Ενώ ο κίνδυνος για capital controls μεγαλώνει, ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Η κατάσταση στην Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει γίνει δραματική. Το εμπόριο πάγωσε. Οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι πολίτες σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καφέ, λάδι και ζάχαρη, που πωλούνται πλέον με δελτίο και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν που υπόσχεται... αραβικές επενδύσεις που, όμως, ακόμα κι αν έρθουν δεν πρόκειται να του δώσουν τις ανάσες που ψάχνει.

Επιπλέον, οι τράπεζες σταματούν την χορήγηση δανείων κάτι που σε συνδυασμό με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών φέρνει πιο κοντά από ποτέ την επιβολή ακόμα και capital controls! Ενώ αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο τουρκικός τραπεζικός κλάδος είναι ισχυρότερος μετά την οικονομική κρίση του 2001, η κατάσταση των τραπεζών προκαλεί ανησυχίες.«Ο κίνδυνος είναι ότι η τουρκική λίρα θα υποστεί νέες βίαιες πτώσεις και θα προκαλέσει προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Μια πιστωτική κρίση μπορεί να ακολουθήσει και θα αυτό θα βαρύνει σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα», είπε ο Τζέισον Τάβεϊ, αναλυτής της Capital Economics.

«Μια σημαντική απειλή βρίσκεται επίσης στις καταθέσεις ξένου συναλλάγματος. Η ένδειξη αύξησης στα αιτήματα για ανάληψη μπορεί να προκαλέσει στροφή προς πιο επιθετικές μορφές ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», προσθέτει ο οικονομολόγος, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα capital controls είναι κάτι που θα εξετάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας δει μαζικές αναλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως πάνω από τις μισές καταθέσεις στις τουρκικές τράπεζες είναι σε ξένο συνάλλαγμα, κυρίως σε δολάρια.

 

Οι πολίτες «βράζουν» και ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικες επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να στοιχηματίζει σε ανάπτυξη με κάθε κόστος (η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 9% το 2021 και 3,5% το 2022) και να απορρίπτει τους φόβους για νομισματική κρίση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές».

Με αυτό το αφήγημα, υποδέχτηκε χθες τον πρώην εχθρό του διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία αλλά όπως αναφέρουν αναλυτές, ακόμα κι αν όντως αυτά τα χρήματα «πέσουν» στην αγορά δεν είναι αρκετά, ώστε, να δώσουν στον Ερντογάν τις «ανάσες» που ψάχνει καθώς χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για τη φτώχεια που προκαλεί η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας στην Τουρκία. Εκατοντάδες πολίτες σε μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης, αψήφησαν την απαγόρευση που επέβαλε η αστυνομία και βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «κυβέρνηση, παραιτήσου» και «δεν τα βγάζουμε πέρα».Οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον 30 άτομα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστολής που δέχθηκε η συγκεκριμένη αντικυβερνητική κινητοποίηση.

Τέλος, στα κάγκελα εξακολουθεί να βρίσκεται η αντιπολίτευση η οποία με κάθε τρόπο ζητά την παραίτηση του Ερντογάν τον οποίο κατηγορεί ότι έσυρε τη χώρα στην οικονομική κρίση. «Να δούμε πού θα πάει η τιμή (σσ: της βενζίνης) σε μία εβδομάδα - δέκα μέρες. Είναι αβέβαιο. Πιστεύω ότι θα φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσει» σχολίασε σαρκαστικά ο Σερκάν Τσεϊλάν, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά του σε μια τεράστια ουρά έξω από ένα βενζινάδικο αφού οι Τούρκοι γεμίζουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους, φοβούμενοι αύξηση στις τιμές της βενζίνης.