Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πρώτο ζώο που δεν χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει

Το πρώτο ζώο που δεν χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS,  το πρώτο πολυκυτταρικό πλάσμα που όχι μόνο δεν χρειάζεται οξυγόνο για να ζήσει, αλλά δεν μπορεί και να αναπνεύσει - ακόμη και αν το ήθελε!

Το μικροσκοπικό παράσιτο ζει σε ιστό σολομού και εξελίχθηκε έτσι ώστε να μη χρειάζεται οξυγόνο για να παράγει ενέργεια, ανακάλυψη που διευρεύνει περαιτέρω τους ορίζοντες του ανθρώπου για τις πιθανές μορφές ζωής πάνω στη Γη.

«Πρόκειται για μία τέλεια απλοποίηση που αποδεικνύει πως κάποιες φορές, το λίγο είναι πολύ» τόνισε ο Στίβεν Άτκινσον, επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Όρεγκον και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

«Όταν σκεφτόμαστε τα ζώα, φανταζόμαστε πολυκυτταρικά πλάσματα που χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, σε αντίθεση με πολλούς μονοκύτταρους οργανισμούς όπως τα πρώτιστα και τα βακτήρια» σημείωσε ο ίδιος στο CNN, προσθέτοντας… «Στη μελέτη μας αποδείξαμε πως υπάρχει τουλάχιστον ένα πολυκυτταρικό ζώο που δεν διαθέτει τα γενετικά εργαλεία για να χρησιμοποιεί οξυγόνο».

Το παράσιτο, με την επιστημονική ονομασία Henneguya salminicola, διαθέτει λιγότερα από 10 κύτταρα, ανήκει στην κατηγορία κνιδόζωων - συνομοταξία που περιλαμβάνει τις μέδουσες και τα κοράλια, ζει μέσα στο σολομό και κλέβει έτοιμες θρεπτικές ουσίες από εκεί, αντί να καταναλώνει οξυγόνο το ίδιο.

Ο οργανισμός αυτός σχηματίζει μικρές λευκές κύστες στους μυς του σολομού και πιθανότατα δεν πονάει το ψάρι και δεν προσβάλει στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως το περιβάλλον του ξενιστή στερείται σε μεγάλο βαθμό οξυγόνου, οπότε για να επιβιώσει, ζει χωρίς οξυγόνο, καθώς προσαρμόσθηκε καταργώντας εξ ολοκλήρου το μιτοχονδριακό του γονιδίωμα ( είναι γνωστό πως τα μιτοχρόνδρια, αποκαλούμενα και εργοστάσια του κυττάρου, μετατρέπουν στους περισσότερους οργανισμούς την τροφή σε ενέργεια).