Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 13 «σενάρια εκδίκησης» μετά της δολοφονία Σουλεϊμανί που εξετάζει η Τεχεράνη

Τα 13 «σενάρια εκδίκησης» μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί που εξετάζει η Τεχεράνη

Ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου πως η χώρα του εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.

Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Eθνικός θρήνος για τον ήρωα Σουλεϊμανί

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Ιρακινοί φώναζαν το Σάββατο (04/01) «Θάνατος στην Αμερική», σε πομπή πίσω από τα φέρετρα του ιρανού στρατηγού και του Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης (02/01) προς την Παρασκευή (03/01) σε αμερικανική επιδρομή.

Την Κυριακή (05/01) το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

Όσοι παρέστησαν στην πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Εκδίκηση για τον Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις».