Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συρία: Χιλιάδες αγνοούμενοι - Το HRW ζητά να γίνουν έρευνες

Συρία: Χιλιάδες αγνοούμενοι - Το HRW ζητά να γίνουν έρευνες

Στη Συρία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για χιλιάδες αγνοούμενους.

Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την Τρίτη τους Κούρδους και την κυβέρνηση της Συρίας να ερευνήσουν την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που αγνοούνται στις περιοχές που έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.  

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές όταν αυτοί έλεγχαν τεράστιες περιοχές στη Συρία εξακολουθούν να αγνοούνται, επεσήμανε η ΜΚΟ επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι και ο ιησουίτης ιερέας Πάολο Νταλ Όλιο.  

Οι κουρδικές αρχές οι οποίες ελέγχουν πλέον τα πρώην προπύργια του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία δίνουν «σπάνια» απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοούμενων, κατήγγειλε το ΗRW.  

Το ίδιο ισχύει και για τις συριακές αρχές οι οποίες καθυστερούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα.   «Οι άνθρωποι οι συγγενείς των οποίων εξαφανίστηκαν από περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι ακούν μόνο εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το ΙΚ σκότωσε όλους τους αιχμαλώτους», επεσήμανε το HRW.  

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 τεράστιες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ιδρύοντας ένα χαλιφάτο, προτού ηττηθεί το 2017 και το 2019.  

«Το τέλος του ελέγχου του ΙΚ στις περιοχές αποτελεί ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των οποίων συγγενείς εξαφανίστηκαν στη Συρία», τόνισε ο Τζο Στορκ περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του HRW.   Η ΜΚΟ καλεί τις κουρδικές και τις συριακές αρχές να δημιουργήσουν «ένα κέντρο διασύνδεσης ή ένα πολιτικό όργανο» για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αγνοούμενους και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.  

Επίσης ζήτησαν να προστατευθούν οι ομαδικοί τάφοι όπου βρίσκονται τα λείψανα χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ. Δεκάδες ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί στη Συρία και το Ιράκ μετά την ήττα του ΙΚ, όμως η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων είναι αργή, περίπλοκη και κοστοβόρα.  

Τέλος, το HRW ζήτησε από τις συριακές και τις κουρδικές αρχές να ζητήσουν από τους τζιχαντιστές που κρατούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ αν διαθέτουν πληροφορίες για την τύχη των αγνοούμενων.