Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που "καίει" την Τουρκία- Αναφορές για βασανισμούς και ύποπτους θανάτους

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που "καίει" την Τουρκία- Αναφορές για βασανισμούς και ύποπτους θανάτους

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία αποτελεί σκληρή απάντηση στις «καταγγελίες» Ερντογάν κατά της Ελλάδας για «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η έκθεση 72 σελίδων που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης (για την Ελλάδα), «καίει» τον Ερντογάν, καθώς κάνει αναφορές για «βασανισμούς», «ύποπτους θανάτους» και «εξαφανίσεις», καθώς και «αυθαίρετες συλλήψεις».

Η ετήσια έκθεση φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς κάνει αναφορά για συγκεκριμένα περιστατικά φυλάκισης βουλευτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων μεταξύ άλλων, καθώς ακόμη και για ξένους πολίτες. Τονίζει μάλιστα και «προβλήματα» στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και το διαδίκτυο, αναφέροντας μάλιστα περιστατικά βίας και κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης.

Η Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έθεσε σε διαθεσιμότητα πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, ενώ συνέλαβε πάνω από 130.000 άτομα που εργάζονταν για το δημόσιο. Ακόμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του, κάνει αναφορά για «παρατυπίες» της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναφέροντας περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων.