Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πακέτο ελαφρύνσεων για να κατευναστεί η οργή στη Χιλή

Πακέτο ελαφρύνσεων για να κατευναστεί η οργή στη Χιλή

Ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ανακοίνωσε χθες βράδυ ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκειμένου να κατευνάσει το κύμα οργής που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό.

Χθες, η Χιλή, βίωσε την πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων και ταραχών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, και έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 2.500 διαδηλωτών.

Μεταξύ άλλων, ο Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος σε τόνο θεαματικά διαφορετικό σε σύγκριση με εκείνο της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε αδιάλλακτος και διατράνωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του, έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη νωρίτερα χθες, Τρίτη, στο Σαντιάγο.

15 νεκροί και 2.643 συλλήψεις

Χθες ο απολογισμός των νεκρών στα βίαια επεισόδια, τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες αυξήθηκε σε 15. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και 11 άλλοι σε πυρκαγιές και λεηλασίες, ιδίως σε πολυκαταστήματα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας γνωστοποίησε ότι δύο από τους νεκρούς των επεισοδίων στη Χιλή ήταν Kολομβιανοί υπήκοοι, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, τουλάχιστον 239 πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς επίσης και πενήντα αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Χιλής βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Χιλής, η CUT, και άλλες 18 οργανώσεις κάλεσαν σε απεργίες και διαδηλώσεις σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στο Σαντιάγο. Τα συνδικάτα εργαζομένων στη δημόσια υγεία έχουν επίσης προκηρύξει απεργία και κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην έδρα του υπουργείου Υγείας.