Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη δολοφονία 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί στο βόρειο Ιράκ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιρρίπτει στην κουρδική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι εκτελέσεις των δεκατριών Τούρκων, ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, έγιναν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που άρχισε τη 10η Φεβρουαρίου στο βόρειο Ιράκ εναντίον του PKK. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί 48 Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο σθεναρό τρόπο», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα χθες, το PKK απέρριψε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Χουλουσί Ακάρ. Η στρατιωτική πτέρυγα του HPG ανέφερε ότι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών τουρκικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στα δύο μέρη.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους προσωπικά στον κ. Ακάρ, υποστηρίζοντας πως έδωσε προσωπικά τη διαταγή για την έναρξη της επιχείρησης εναντίον τους. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.