Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάσκεψη του Βερολίνου: Κατ' αρχήν συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διάσκεψη του Βερολίνου: Κατ' αρχήν συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό πρόβλημα έληξε με κατ' αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος, αλλά και του ΟΗΕ, για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χωρίς τους δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ που απλώς περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης και εμπάργκο όπλων με τη διαφορά ότι υπάρχουν ήδη δύο σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες όμως παραβιάζονται συστηματικά.

Οι ηγέτες επίσης συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε στο Reuters ένας συμμετέχων στη διάσκεψη, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της διάσκεψης τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση για τη Λιβύη και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από όλους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο εκεχειρίας, ενώ θα σχηματιστεί επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την πορεία της κατάπαυσης του πυρός αλλά και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της εν λόγω επιτροπής στη Γενεύη, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν παραβρέθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υποστήριξε πως "γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι'αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης". 

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου. Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Welcoming outcome of #BerlinConference which brought all regional and international actors together. #EU commits to play an important role in follow-up. Monitoring ceasefire in #Libya and respect of arms embargo is key. pic.twitter.com/KOCpqTFEhl

— Charles Michel (@eucopresident) January 19, 2020