Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την παρουσία δικών του σύρων μαχητών στη Λιβύη

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την παρουσία δικών του σύρων μαχητών στη Λιβύη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε –για πρώτη φορά την Παρασκευή- την παρουσία Σύρων μαχητών – συμμάχων της Άγκυρας στη Λιβύη την ώρα που ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ προειδοποίησε τους «τουρκο-οθωμανούς εισβολείς». «Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (σ.σ ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (σ.σ οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (σ.σ στη Λιβύη);», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός αποτελείται από μία συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων, οι οποίες λαμβάνουν εκπαίδευση και χρηματοδότηση από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ υπογράμμισε ότι θα αντιταχθεί στρατιωτικά «στους Τούρκους εισβολείς», αν οι ενδολιβυκές συνομιλίες για την εγκαθίδρυση διαρκούς εκεχειρίας αποτύχουν.

«Αν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν καταλήξουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν γυρίσουν πίσω οι μισθοφόροι εκεί από όπου προέρχονται, οι ένοπλες δυνάμεις θα εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον, αυτό της άμυνας απέναντι στους τουρκο-οθωμανούς εισβολείς», εξήγησε ο Χαφτάρ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Ο Χαφτάρ βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η Ρωσία θεωρείται ευρέως, παρά τις διαψεύσεις της, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Χαφτάρ στην ένοπλη σύγκρουσή του με την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Η Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει τον Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, για την ασφάλεια και για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χθες, Πέμπτη.

Ο Χαφτάρ κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη διεθνή διάσκεψη που έγινε στις αρχές της χρονιάς στο Βερολίνο, κατά την οποία η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να μην παρεμβαίνει στην λιβυκή σύγκρουση. «Η υπομονή μας φτάνει στα όριά της», σημείωσε ο Χαφτάρ.

Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη λιβυκή κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA. "Μια εκεχειρία θα είναι το αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του εφοδιασμού της Τρίπολης με τουρκικά όπλα και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη.

Μόνον όταν επιτευχθούν αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε για την εκεχειρία», δήλωσε ο Χαφτάρ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δυστυχώς μια προσωρινή εκεχειρία χρησιμοποιείται από την Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Σύρων μισθοφόρων, Τούρκων στρατιωτών, τρομοκρατών και όπλων στην Τρίπολη μέσω θαλάσσης και αέρος. Αυτό συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας», σημείωσε.