Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων, όμως σήμερα Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια!

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια, μια κίνηση που μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό άγχος...

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να "ξεχνάμε" αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily και συμπλήρωσε… «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες».

Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο άγχος είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία, αλλά οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους.