Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερντογάν σε Πούτιν: Υπεύθυνο για τη συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορά μας είναι το καθεστώς Άσαντ

Ερντογάν σε Πούτιν: Υπεύθυνο για τη συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορά μας είναι το καθεστώς Άσαντ

Η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις συμφωνίες περί εκεχειρίας να παραβιάζονται καθημερινά. Μετά τον χθεσινό «πάγο» που έβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην προσδοκία που είχε εκφράσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τελικά οι δυο άντρες συνομίλησαν σήμερα Παρασκευή.

Την τηλεφωνική συνομιλία έκανε γνωστή ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ρωσικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σύμφωνα με τον οποίο Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν πως πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, για να συζητήσουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ακόμη, ο Ερντογάν ανέφερε στον Πούτιν πως «η στάση του συριακού καθεστώτος είναι η κύρια υπεύθυνη για το γεγονός πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στα τουρκικά σύνορα. Το αίμα που έχουν χύσει οι στρατιώτες μας, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας για εμάς».

Εγγυήσεις για την ασφάλεια αντιπροσωπειών και πολιτών στην Τουρκία θέλουν οι Ρώσοι

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ελπίζουν ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επεσήμαναν ότι η Ρωσία έπραξε ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών στα τουρκικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πεσκόφ είπε ότι «έγινε λεπτομερής διάλογος για την κατάσταση γύρω από την συριακή Ιντλίμπ, εκφράσθηκε η μέγιστη ανησυχία σε σχέση με την αισθητή κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, την οποία προκάλεσαν οι τρομοκρατικές ομάδες και οι οποίες ενέτειναν τις επιθετικές τους ενέργειες κατά του συριακού στρατού».