Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Τζο Μπάιντεν μιλά για τη νίκη της προεδρίας (LIVE)

Ομιλία νίκης Τζο Μπάιντεν: «Αυτή είναι η ώρα να θεραπεύσουμε την Αμερική» (video)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris απευθύνθηκαν στο αμερικανικό έθνος μετά τη νίκη στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μίλησαν στους υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν στην πατρίδα του Μπάιντεν, Wilmington του Delaware. Οι ομιλίες ήταν η πρώτη τους ευκαιρία να μιλήσουν ως εισερχόμενοι ηγέτες σε ολόκληρο το έθνος, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων υποστηρικτών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποδεχθεί δημόσια την ήττα του και τη θριαμβευτική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σε ένα βαθιά διχασμένο έθνος απόψε, κάνοντας έκκληση για ενότητα και κατανόηση μετά από τέσσερα χρόνια αναταραχών και συγκρούσεων υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έδειξε καμία ένδειξη το Σάββατο ότι σκοπεύει να παραδεχτεί και συνέχισε να προωθεί το ψέμα ότι είχε κερδίσει τις εκλογές.

Μιλώντας στην πατρίδα του στο Wilmington, Delaware, το Σάββατο το απόγευμα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Trump. «Καταλαβαίνω την απογοήτευση απόψε. Έχω χάσει μερικές φορές και εγώ. Αλλά τώρα, ας δώσουμε ο ένας στον άλλο την ευκαιρία», είπε ο Μπάιντεν. "Αυτή είναι η ώρα να θεραπεύσουμε την Αμερική.

Ο Μπάιντεν είπε ότι νιώθει ταπεινός από την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά που του έδωσε η Αμερική.
"Δεσμεύομαι να είμαι πρόεδρος που δεν επιδιώκει να διχάσει, αλλά να ενοποιήσει, που δεν βλέπει κόκκινες πολιτείες και μπλε, αλλά βλέπει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες".
"Επιζήτησα αυτό το γραφείο για να ξαναχτίσω την ψυχή της Αμερικής, να ξαναχτίσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική σεβαστή σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις παρουσίασε τον Μπάιντεν, επικαλούμενη το κληροδότημα του εκλιπόντος Βουλευτή της Georgia John Lewis και επαινώντας τους υποστηρικτές της εκστρατείας για τη συμμετοχή τους σε ρεκόρ. Είπε ότι οι ψηφοφόροι είχαν επιλέξει την ελπίδα, την επιστήμη και την αλήθεια, επιλέγοντας τον Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο, αποκαλώντας τον «θεραπευτή και ενωτή».

«Όταν η ίδια η δημοκρατία μας ήταν σε ψηφοφορία σε αυτές τις εκλογές, διακυβεεόταν η ίδια η ψυχή της Αμερικής και ο κόσμος σε παρακολουθούσε», είπε η Χάρις, «εγκαινίασες μια νέα μέρα για την Αμερική».

Η Καμάλα έδωσε τα εύσημα επίσης στον Μπάιντεν που πήρε το ρίσκο να επιλέξει μια γυναίκα ως αντιπρόεδρό του: «Ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία, γιατί κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα δυνατοτήτων".

Ο πρώην αντιπρόεδρος ανέβηκε στη σκηνή και πήρε το μικρόφωνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να σκιαγραφήσει τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που έπληξαν αυτή τη χώρα εν μέσω μιας πανδημίας που έχει στοιχίσει πάνω από 235.000 αμερικανικές ζωές και κόστισε εκατομμύρια δουλειές.

Όταν η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, θα ήταν ασύνηθες να σκεφτούμε ότι οι Αμερικανοί θα εμφανίζονταν σε ένα ράλι νίκης φορώντας μάσκες. Το γεγονός ότι έπρεπε, και σε μια εξωτερικη εκδήλωση σε drive in το Νοέμβριο, είναι μια υπενθύμιση της στιγμής των εθνικών ακροτήτων που ο Μπάιντεν και ο Χάρις θα "κληρονομήσουν" τον Ιανουάριο.

Καθώς ετοιμαζόταν για αυτήν την ομιλία νίκης, είχαν ξεσπάσει εορτασμοί σε μεγάλες πόλεις, σε ολόκληρη την Αμερική, με τους υποστηρικτές να βγαίνουν στους δρόμους - φωνάζοντας, ψάλλοντας, τραγουδώντας, χορεύοντας και κουνώντας σημαίες καθώς οι οδηγοί κόρναραν - για να σηματοδοτήσουν τη νίκη του και το τέλος της προεδρίας του Τραμπ. Με τη νίκη του Μπάιντεν, η Χάρις θα κάνει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα - και η πρώτη Μαύρη και η πρώτη από τη Νότια Ασία - που θα υπηρετήσει σε αυτό το γραφείο.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν κοντά στο Λευκό Οίκο το Σάββατο, ενώ ο Τραμπ έπαιζε γκολφ στη Βιρτζίνια - αναγκάζοντας τον Πρόεδρο να επιστρέψει στη λεωφόρο της Πενσυλβανίας 1600 στη μοτοσικλέτα του μέσα από αυτά τα πλήθη. Δεν υπήρχε ένδειξη ότι ο Τραμπ θα παραχωρούσε τη θέση στον Μπάιντεν ή ακόμη και ότι θα παρέτεινε την παραδοσιακή πρόσκληση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο στον εκλεγμένο Πρόεδρο, καθώς συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι κλέφτηκε από αυτόν.