Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Βόμβα» από Spiegel: Ο Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές και τους στέλνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Βόμβα» από Spiegel: Ο Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές και τους στέλνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Spiegel λοιπόν μεταδίδει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές έναντι αμοιβής και δη 1.000 ευρώ και τους στέλνει να πολεμήσουν στα εδάφη του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ένα δημοσίευμα – βόμβα φιλοξενεί το περιοδικό Der Spiegel για τον ύποπτο ρόλο που παίζει η Άγκυρα στις συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Το Spiegel λοιπόν μεταδίδει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές έναντι αμοιβής και δη 1.000 ευρώ και τους στέλνει να πολεμήσουν στα εδάφη του Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Ταυτόχρονα όπως μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ του Open, οι Σύριοι ισλαμιστές μιλούν ονομαστικά και λένε ότι στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία, από εκεί μεταφέρονται στην πόλη Γκαζιαντέπ και ακολούθως στην Άγκυρα, όπου λαμβάνουν τις σχετικές οδηγίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων σύροι τζιχαντιστές. Προ ημερών η εφημερίδα Die Welt έγραφε πως η τουρκική επέμβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί και προσβολή έναντι της διεθνούς κοινότητας, καθώς η Άγκυρα αναπτύσσει στον Καύκασο εκ νέου πολιτοφυλακές από τη Συρία, με τις οποίες ο Ερντογάν ασκεί ήδη πολιτική στη Λιβύη. Περίπου 1.000 από αυτούς τους μισθοφόρους πολεμούν στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 28 μαχητές από την Συρία. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι μαχητές αυτοί είναι μέλη αντάρτικων ομάδων, πιστών στην Άγκυρα, που είχαν αναπτυχθεί στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στη Συρία. Οι 28 ήταν μεταξύ των 850 ανδρών που στάλθηκαν από την Τουρκία για να βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κατάφερε να επιβεβαιώσει τον θάνατο τριών από αυτούς τους άνδρες, μέσω των οικογενειών τους που ενημερώθηκαν για τον θάνατό τους.

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Πέμπτη τόνισε πως υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για εμπλοκή τζιχαντιστών στα πεδία των μαχών του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. «Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας την ονομασία που δίνει η Γαλλία για την περιοχή αυτή.