Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Γερμανία στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας

Η Γερμανία στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι αν κάποια κράτη - μέλη χρειάζονται επιπλέον χρόνο προκειμένου να πειστούν, «τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

«Η στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πάντα πολύ σαφής: θέλουμε να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Γκενκ Τσακάι, επικαλούμενος και την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μας επιβεβαιώνει σε αυτό, διότι οι προϋποθέσεις περιγράφονται ως εκπληρωθείσες και διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αποφασίζει η Γερμανία μόνη της, αλλά από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

«Αν ισχύει ότι, με λίγο περισσότερο χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα, να συγκατατεθούν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτά τα κράτη - μέλη τα οποία τώρα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», συνέχισε ο κ. Μάας και διευκρίνισε ότι η γερμανική θέση επί της αρχής, δηλαδή υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δεν αλλάζει.