Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Το "πράσινο φως" άναψε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ στην έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ καθώς επικύρωσε το αμερικανικό αίτημα.

Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ, που αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να χακάρει υπολογιστές κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στο Λονδίνο όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων επειδή παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του το 2012, όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η αστυνομία τελικά κατάφερε να τον συλλάβει και τώρα δικαίως βρίσκεται στη φυλακή επειδή παραβίασε τους νόμους στη Βρετανία. Χθες υπέγραψα το αίτημα έκδοσής του και το επικύρωσα και αύριο θα πάει στο δικαστήριο. Πλέον είναι απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Τζαβίντ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Η επικύρωση από τον Βρετανό υπουργό σημαίνει απλώς ότι το αίτημα έκδοσης είναι έγκυρο. Πλέον δικαστής θα αποφασίσει αν ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη του ζητήματα όπως αν εκεί κινδυνεύουν να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.