Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Salvator Mundi: Κρεμασμένος σε πολυτελές γιοτ ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο;

Salvator Mundi: Κρεμασμένος σε πολυτελές γιοτ ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο;

Ο συλλέκτης και έμπορος τέχνης Κένι Σάχτερ με έδρα το Λονδίνο, διατύπωσε σε άρθρο του στον ιστότοπο Artnet.com, την πεποίθηση του ότι ο Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο που συγκέντρωσε σε δημοπρασία 450,3 εκατ. δολάρια πλέει στη θάλασσα, κρεμασμένος σ’ έναν τοίχο του πολυτελούς γιοτ του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Επισήμως, ο πίνακας αγοράστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται τελικά ο «Σωτήρας», ο διάσημος πίνακας διαστάσεων 65 επί 45 εκατ. που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χέρι ενώ κρατά μια διάφανη υφήλιο στο αριστερό.

«Απ' ό,τι φαίνεται, το έργο μεταφέρθηκε μαύρα μεσάνυχτα με το αεροπλάνο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι εγκαταστάθηκε στο γιοτ του, το Serene», έγραψε, επικαλούμενος διάφορες πηγές, ανάμεσά τους δύο πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην αγοραπωλησία.

Αφού «ο πίνακας βρέθηκε κομματάκια» -ήταν «χωρισμένος σε πέντε κομμάτια και χρειάστηκε να επανασυνδεθεί όταν αποκαταστάθηκε»- πόσο «κακό θα του κάνει μια πιτσιλιά θαλασσινό νερό;», πρόσθεσε με γερή δόση ειρωνείας ο συλλέκτης.

Πάντως, αξιωματούχοι στο Παρίσι, οι οποίοι επιθυμούν να περιλάβουν το έργο σε μια σημαντική έκθεση το φθινόπωρο, που θα σηματοδοτήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι, ελπίζουν ότι κάπου θα βρεθεί.