Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κύπρος: Έσοδα 9,5 $δισ. φέρνει το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Κύπρος: Έσοδα 9,5 $δισ. φέρνει το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Έσοδα που υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18ετίας αναμένεται να αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας (Noble Energy, Shell, Delek Drilling) για το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, την Τετάρτη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με του αδειούχους του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές συζητούν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

«Αφού ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν αυτά τα δύο έγγραφα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» να προχωρήσει στο σημείο της εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή συμφωνία, υπό τις περιστάσεις, με τις εταιρείες, η οποία θα επιτρέψει και στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει σημαντικά εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος και μιλώ πάντοτε με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο», σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρά έσοδα».

Η Κύπρος, είπε, θα γίνει παραγωγός φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι το αναθεωρημένο συμβόλαιο θα περιέχει πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. «Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα έσοδα θα είναι κυμαινόμενα και θα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, προσθέτοντας πως καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου, εξετάστηκαν τρία σενάρια: Ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, ένα μεσαίο σενάριο των 70 δολαρίων, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο, κι ένα ψηλό σενάριο των 80 δολαρίων.