Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις - Σύλληψη μελών της πρώην κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα

Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις - Σύλληψη μελών της πρώην κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο του Σουδάν συνέλαβε μέλη της κυβέρνησης του Όμαρ αλ Μπασίρ και δεσμεύθηκε να μην διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία στο Χαρτούμ παρά την εκδίωξη από την εξουσία του προέδρου της χώρας την Πέμπτη.

Το κίνημα αμφισβήτησης στο Σουδάν ζήτησε από την πλευρά του από τους στρατιωτικούς να μεταφέρουν «αμέσως» την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, λίγο αφού οι στρατηγοί κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε μια «ανεξάρτητη» προσωπικότητα που θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.

«Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε καθιστικές διαμαρτυρίες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δήλωσε χθες Κυριακή ο Όμαρ ελ Ντιγκέιρ ένας από τους επικεφαλής της Ένωσης για την Ελευθερία και τη Αλλαγή (ALC), μια από τις βασικές οργανώσεις του αντικυβερνητικού κινήματος που συγκλονίζει τη χώρα από τις 19 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα του Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο που έχει αναλάβει τα ηνία του Σουδάν φάνηκε να συμφωνεί, ζητώντας από τους αξιωματούχους των πολιτικών κομμάτων να «συμφωνήσουν σε μια ανεξάρτητη προσωπικότητα η οποία θα γίνει πρωθυπουργός και σε μια πολιτική κυβέρνηση».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να βασίζεται στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», τόνισε ένα μέλος του Συμβουλίου, ο στρατηγός Γιάσερ αλ Άτα στη διάρκεια συνάντησή του με πολιτικά κόμματα στο Χαρτούμ.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου, «δεσμεύθηκε να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση εξ ολοκλήρου πολιτική», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

Η ALC ζήτησε η μελλοντική «μεταβατική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις να δικάσουν τον Μπασίρ, όλους τους επικεφαλής της NISS», της διαβόητης υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και όλους «όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία» στην επαρχία Νταρφούρ, όπως και στη Νούμπα και τον Μπλε Νείλο.

«Να εξαλειφθούν οι ρίζες» του καθεστώτος
Λίγο Αργότερα το Συμβούλιο ανακοίνωσε τον διορισμό νέου επικεφαλής της NISS, τον στρατηγό Αμπουμπακέρ Μουστάφα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σάλαχ Γκος η παραίτηση του οποίου ανακοινώθηκε το Σάββατο, και την αποπομπή του επιτετραμμένου του Σουδάν στην Ουάσινγκτον, του Μομάμεντ Άτα, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Το Σάββατο το βράδυ οι επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης ζήτησαν την αναδιάρθρωση της NISS.

Ο στρατηγός Μπουρχάν δεσμεύθηκε «να εξαλείψει τις ρίζες» του καθεστώτος του Μπασίρ, ενώ ανακοίνωσε την απελευθέρωση όσων διαδηλωτών συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες και την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Επίσης δεσμεύθηκε να δικαστούν όσοι σκότωσαν διαδηλωτές.

«Είναι κρίσιμο οι νέες σουδανικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για τον ρόλο του Σάλαχ Γκος στον φόνο πολλών διαδηλωτών», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστίας.

Ωστόσο στο Συμβούλιο περιλαμβάνονται μεταξύ των έξι μελών του πολλοί πυλώνες του καθεστώτος Μπασίρ, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν, όμως το Συμβούλιο επιμένει ότι βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

Ο Μπασίρ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όμως το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εκδώσει τον Μπασίρ, αν και ενδέχεται να δικαστεί στο Σουδάν.