Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκύλος πέθανε από θανατηφόρα τροπική νόσο που μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Σκύλος πέθανε από θανατηφόρα τροπική νόσο που μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Ένας σκύλος πέθανε από την παρασιτική νόσο λεϊσμανίαση, στο πρώτο περιστατικό που καταγράφεται ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.

Το τριών ετών σιχ τσου που ζούσε στο Χερτφορντσάιρ, ήταν επί τρεις εβδομάδες άρρωστο, με εμετούς, διάρροιες και απώλεια βάρους. Αν και ποτέ δεν είχε ταξιδέψει εκτός του νησιού, ο κτηνίατρος υποψιάστηκε ότι το σκυλάκι κόλλησε τη νόσο από άλλο σκυλί, το οποίο είχε έρθει από την Ισπανία και του έκαναν ευθανασία έξι μήνες νωρίτερα όταν νόσησε από οξεία λεϊσμανίαση.

Αν και οι ασθένειες δεν μεταδίδονται απευθείας από τα σκυλιά στους ανθρώπους, οι σκνίπες μπορούν να γίνουν το μέσο μετάδοσης, αφού τσιμπήσουν σκύλο και στη συνέχεια άνθρωπο. Ωστόσο, σκνίπες δεν υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μπορεί κάποιοι να ταξίδεψαν σε τροπικούς προορισμούς και να φέρουν συμπτώματα όπως συνάχι, πυρετό ακόμη και πρήξιμο στο ήπαρ ή τη σπλήνα.

Το σκυλάκι εξετάστηκε από ομάδα στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Χάτφιλντ και σημείωσαν ότι αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό λεϊσμανίαση στη Μεγάλη Βρετανία σε σκύλο που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ σε ενδημική περιοχή.

Το σιχ τσου έφερε ανεπάρκεια στα κύτταρά του, τόσο στα ερυθρά όσο και στα λευκά αιμοσφαίριά του αλλά και στα αιμοπετάλιά του. Είχε επίσης αυξημένο επίπεδο ασβεστίου στο αίμα του καθώς επίσης και μία ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα πρωτεϊνικής σφαιρίνης, η οποία είναι συνήθως σημάδι ηπατικής νόσου.

Εργαστηριακές αναλύσεις στον μυελό των οστών και βιοψία του δέρματος απέδειξαν ότι το σιχ τσου είχε μολυνθεί με το παράσιτο L. infantum, ένα από τα 20 γνωστά παράσιτα που προκαλούν λεϊσμανίαση.