Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, μετά από εντολή Τούρκου εισαγγελέα

Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον, μετά από εντολή Τούρκου εισαγγελέα

Σε μία απρόσμενη εξέλιξη, εισαγγελέας στην Τουρκία ζήτησε την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές και σε κατ΄ οίκον περιορισμό εδώ και δύο χρόνια. Και πράγματι, λίγη ώρα μετά αφέθηκε ελεύθερος, από τον κατ' οίκον περιορισμό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στην Αμερική.

Οι κατηγορίες ήταν τρομοκρατία και κατασκοπία, που συσχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στις 16 Ιουλίου του 2016.
Ο δικηγόρος του Μπράνσον είχε πει νωρίτερα στο Ρόιτερ πως, αν ληφθεί απόφαση για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του, ο ευαγγελικός πάστορας θα είναι ελεύθερος να πάει όπου επιθυμεί.

Το πρωί, στην ακρόαση από τον εισαγγελέα, βρέθηκε στο πλευρό του πάστορα και η σύζυγός του, με την οποία κατάφερε να συνομιλήσει για λίγο και να της κρατήσει το χέρι. Το ζευγάρι ζει στην Τουρκία εδώ και 23 χρόνια και έχουν μαζί τρία παιδιά. Το σπίτι τους είναι στη Σμύρνη.

Νορίν Μπράνσον
Νορίν Μπράνσον, σύζυγος του πάστορα Άντριου Μπράνσον

Η συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα είναι η αφορμή να ξεσπάσει εμπορικός και οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Ο Τραμπ έδωσε εντολή για το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, καθώς και την επιβολή έξτρα δασμών. Αυτό οδήγησε σε ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, και σχεδόν στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να λάβει μέτρα κατά των ΗΠΑ, καλώντας σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα των τηλεφώνων iphone. Πολλοί Τούρκοι όμως το εξέλαβαν λίγο διαφορετικά, ξεκινώντας να σπάνε τα πανάκριβα κινητά τους, χρησιμοποιώντας όλο και πιο πρωτότυπους τρόπους, όπως πέτρες, σφυριά, ή ακόμα και όπλα. Κάποιοι άλλοι μάλιστα άρχισαν να καίνε αμερικανικά δολάρια μπροστά στις κάμερες, για να αποδείξουν την πίστη τους στον Σουλτάνο.