Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ψήφων στην ΠΓΔΜ - Τι ποσοστό πήρε το "ναι"

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση ψήφων στην ΠΓΔΜ - Τι ποσοστό πήρε το "ναι"

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, με το «ναι» να επικρατεί με 91,46%.
Σύμφωνα και με τα τελευταία αποτελέσματα, ψήφισαν: 666.743 με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 36,91%. Yπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 609.813 (91,46%), κατά 37.700 (5,65%) ενώ άκυρες ήταν 19.221 ψήφοι (2,89%).

Την ίδια ώρα ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως είναι ζήτημα μερικών ημερών  η απόφαση για το αν η χώρα θα πάει σε εκλογές η όχι. Όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γνωρίζει εάν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία από την Βουλή.

Για να περάσει η συμφωνία από την Βουλή, θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 80 βουλευτές, κάτι που φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή μιας και το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα, το VMRO, είναι ενάντια.

Εάν λοιπόν το σχέδιο αυτό ναυαγήσει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. «Βεβαίως υπάρχει πιθανότητα εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τα επόμενα βήματα. Αλλά, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Οι διαδικασίες δεν μπορούν μείνουν στάσιμες, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν γίνουν εκλογές, θα γίνουν γρήγορα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημείωσε επίσης πως όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το «πρίσμα» και άλλων σημαντικών «σταθμών» που έρχονται, όπως οι Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

Σημείωσε πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει ο καθένας να δείξει πολιτική ωριμότητα, μιας και δεν υπάρχει καμιά άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, και ούτε πρόκειται να υπάρξει καλύτερη συμφωνία.