Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επικρατεί η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Επικρατεί η αποχή στο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο στρατόπεδο του «ναι» το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής φθάνει στο 28,83%.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει, μάλιστα, ιδιαίτερη κινητοποίηση προκειμένου να προσέλθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες.

Σύμφωνα με αναλυτές δεν θα θεωρηθεί άκυρο το αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν θα συγκεντρωθεί το 50% συμμετοχής, ωστόσο, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, να το υποστηρίξει.

Το «ψυχολογικό» όριο για τον Ζάεφ είναι οι 600.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 1,8 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ μέχρι τις 19:00 είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 450.000 πολίτες της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται πως στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
EURONEWS
ΠΓΔΜ: Το Διακύβευμα του Δημοψηφίσματος

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Συμφωνείτε με την ένταξη της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'' στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ''Μακεδονίας'' και της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αντιτίθεται στη συμφωνία και είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.