Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απελπισμένος ο Ερντογάν - Προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των Κούρδων

Απελπισμένος ο Ερντογάν - Προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των Κούρδων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ, επιχείρησε να κερδίσει την ψήφο των Κούρδων.

Όπως τόνισε, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα για την ανοικοδόμηση της περιοχής και για την επίτευξη ειρήνευσης έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού.

Ενώπιον χιλιάδων Κούρδων ο Ερντογάν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου τόνισε ότι «η περιοχή ζει μια ειρήνη την οποία δεν έχει ξαναδεί στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών» και «το κράτος δεν ήταν ποτέ πριν τόσο κοντά στους πολίτες».

Οι Κούρδοι αποτελούν τουλάχιστον το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και οι περισσότεροι αναμένεται να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όμως το AKP μπορεί να βασίζεται σε μια σημαντική στήριξη των συντηρητικών θρησκευτικά Κούρδων.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν επιτέθηκε εναντίον του HDP: «Εμείς χτίζουμε κι εκείνοι καταστρέφουν», κατήγγειλε. «Είναι εδώ για να καταστρέψουν τη χώρα. Είστε έτοιμοι να τους δώσετε το μάθημα που τους αξίζει στις 24 Ιουνίου;».

Το AKP κατηγορεί το HDP ως πολιτική βιτρίνα του PKK, ενώ ο επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι υποψήφιος στις εκλογές, κρατείται από το 2016 με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία.