Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβρασμός στη Δυτική Όχθη - Το Ισραήλ ετοιμάζει νέους οικισμούς στα κατεχόμενα

Αναβρασμός στη Δυτική Όχθη - Το Ισραήλ ετοιμάζει νέους οικισμούς στα κατεχόμενα

Αντί το Ισραήλ να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση που υπάρχει με τους Παλαιστινίους, φαίνεται ότι ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως σχεδιάζεται η κατασκευή 2.500 νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν έγραψε στο Twitter ότι ένα περιφερειακό συμβούλιο σχεδιασμού θα κληθεί να ορίσει 1.400 οικιστικές μονάδες για άμεση κατασκευή.

Οι εποικισμοί είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα για τη διαδικασία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που πάγωσαν το 2014.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη για μελλοντικό τους κράτος μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στα εδάφη τα οποία κατέλαβε κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι και υποστηρίζει ότι το μέλλον τους θα πρέπει να καθοριστεί μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

«Θα προωθήσουμε τους εποικισμούς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, από τα βόρεια ως τα νότια, σε μικρές κοινότητες και σε μεγάλες», έγραψε ο Λίμπερμαν χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι επί μακρόν υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί μπορούν να τους στερήσουν ένα βιώσιμο, όμορο κράτος.

Περίπου 500.000 Ισραηλινοί διαμένουν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές όπου κατοικούν και περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.