Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακιχίτο

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στις 8 Αυγούστου για το ενδεχόμενο παραίτησής του

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πιθανώς τη Δευτέρα 8 Αυγούστου το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στον απόηχο των δημοσιευμάτων σχετικά με την επιθυμία του να παραιτηθεί από το Θρόνο των Χρυσανθέμων εντός των επομένων ετών.

Τον Ιούλιο, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ είχε μεταδώσει ότι ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας δεν επιθυμεί να διατηρήσει τον τίτλο του εάν πρέπει να περιορίσει την άσκηση των επίσημων καθηκόντων του, κάτι που είχε διαψευσθεί αργότερα από την Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Ακιχίτο θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό διάγγελμα στον ιαπωνικό λαό. Η πρώτη ήταν πέντε μέρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, όταν η Ιαπωνία γνώρισε μια ανείπωτη τραγωδία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Σύνταγμα, ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας αποτελεί το «σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του Λαού» και δεν έχει καμία κυβερνητική εξουσία.

Ο Ακιχίτο ανέβηκε στο θρόνο το 1989 ως ο 125ος της αυτοκρατορικής διαδοχής. Τελευταία φορά που η διαδοχή έγινε εν ζωή ήταν πριν από 199 χρόνια όταν ο Αυτοκράτορας Kοκάκου παρέδωσε τον θρόνο στο γιο του Νινκό το 1817, σύμφωνα με το greecejapan.

 

Φωτογραφία: Junko Nagata