Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυστραλία, Κάλπες

Στις Κάλπες οι Αυστραλοί

ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΤΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ                                                                                     

Στις κάλπες για Βουλή και Γερουσία προσέρχονται οι Αυστραλοί, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να υπερβεί τους «αντάρτες» στο στρατόπεδου του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού. 

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ωστόσο στήθος με στήθος τον συνασπισμό και την αντιπολίτευση των Εργατικών, δείχνοντας ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού αδιεξόδου και κυβέρνησης μειοψηφίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) για τους περίπου 15,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους οι οποίοι καλούνται στις κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον επικεφαλής της κυβέρνησης Μάλκολμ Τέρνμπουλ επί του αρχηγού της αντιπολίτευσης, του 49χρονου πρώην συνδικαλιστή Μπιλ Σόρτεν.

Ο Τέρνμπουλ, 61 ετών, φιλοδοξεί να επιτύχει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το εσωκομματικό πραξικόπημα στο Φιλελεύθερο Κόμμα που οδήγησε στην αποπομπή τον Σεπτέμβριο του Τόνι Άμποτ.

Ο πολυεκατομμυριούχος Τέρνμπουλ, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών, έδωσε έμφαση τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του στις ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του Brexit και επέμεινε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει.

Από την έλευση του Εργατικού Κέβιν Ραντ το 2007 στην εξουσία, έπειτα από μια δεκαετία «βασιλείας» του Φιλελεύθερου Τζον Χάουαρντ, η αυστραλιανή πολιτική έχει γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Ο Ραντ ανατράπηκε από την Τζούλια Γκίλαρντ το 2010, πριν ξαναπάρει την εξουσία το 2013 και την χάσει ξανά μερικούς μήνες αργότερα όταν ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές από τον Τόνι Άμποτ, που κι αυτός με τη σειρά του ανατράπηκε τον Σεπτέμβριο από τον Τέρνμπουλ.