Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακατάληψη της Φαλούτζα από το Ιράκ

Ανακατάληψη της Φαλούτζα από το Ιράκ

Βήμα βήμα υποχωρούν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία καθώς οι κυβερνητικοί στρατοί σε συνεργασία με τη διεθνή συμμαχία καταφέρουν συνεχή πλήγματα.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης εισήλθαν το πρωί στην πόλη Φαλούτζα για να εκδιώξουν τις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον τζιχαντιστικό θύλακα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της ιρακινής επίθεσης.

«Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί την επίθεση στη Φαλούτζα», ανακοίνωσε ο Σαμπάχ-αλ Νομάν, εκπρόσωπος των επίλεκτων ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων. Οι ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη από τρία σημεία ταυτόχρονα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τέσσερις παραβιάσεις της εκεχειρίας καταγράφηκαν στη Συρία το Σάββατο, σύμφωνα με ρωσικό κέντρο ειρήνευσης, που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η εκεχειρία τηρήθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν τρεις παραβιάσεις σε προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού και μία στο Χαλέπι.

Σχέδιο ειρήνευσης που επιτεύχθηκε με την ουσιαστική συνεργασία της Ρωσίας και των ΗΠΑ εφαρμόζεται στη Συρία από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η εφαρμογή του υποστηρίχτηκε από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και δεκάδες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κύριας συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες είπε χθες ότι παραιτείται λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών, που τηρούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία και να ελαφρύνουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Σύριοι σε πολιορκημένες περιοχές που κρατούνται από τους επαναστάτες.

Ο Μοχάμαντ Άλους, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόσωπος της ισχυρής συνιστώσας Τζαίς αλ Ισλάμ στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), είπε σε δήλωση που εστάλη στο Reuters ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν επίσης αποτύχει στην απελευθέρωση των χιλιάδων κρατουμένων ή στην άσκηση πίεσης στη Συρία προς μια πολιτική μετάβαση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συμμετέχοντες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ δεν έχουν θέσει ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών αφότου η HNC ανέστειλε τη συμμετοχή της ώσπου να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κύριας αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι είπε στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Χαντάτ ότι και εκείνος ήθελε να αποχωρήσει από τον ρόλο του στην επιτροπή HNC, δεν επιβεβαίωσε όμως ότι είχε όντως προχωρήσει στο βήμα αυτό.

Πηγή της αντιπολίτευσης είπε ότι ο Ζούμπι αντικαταστάθηκε σε μια αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας της HNC που περιλαμβάνει στρατιωτικούς και πολιτικές ομάδες.

Ο Ζούμπι είπε ότι δεν είχαν διεξαχθεί πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τέσσερις μήνες από την απαρχή του πιο πρόσφατου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη και ότι οι επικλήσεις της αντιπολίτευσης στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ να πιεστούν οι συριακές αρχές ώστε να επιτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές έμειναν αναπάντητες.

Η συριακή αντιπολίτευση ανέστειλε την επίσημη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλιο δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει μόνο όταν διαμορφωθεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση στο έδαφος. Με την απόφασή της διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις του συριακού στρατού που αποτελούν ένδειξη, όπως είπε, ότι η κατάπαυση του πυρός είχε ουσιαστικά διακοπεί. Η αντιπολίτευση όμως βρίσκεται υπό έντονη πίεση να μην παραιτηθεί από τις συνομιλίες οριστικά.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Ένας Αυστραλός άντρας αναφέρεται ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια μάχης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των κουρδικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας (DFAT) δε στάθηκε δυνατό να επιεβαιώσει το θάνατο του 45χρονου Τζέιμι Μπριγκς, καθώς η χώρα έχει περιορισμένη παρουσία στα πεδία των μαχών στη Συρία.

Ωστόσο, ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG). “Δυστυχώς, ένας ακόμη Αυστραλός εθελοντής που είχε ενταχθεί στις δυνάμεις μας, σκοτώθηκε,” ανέφερε ανάρτηση των Κούρδων ανταρτών στο Facebook.

Το DFAT θεωρεί πιθανό τα νέα για το θάνατο του Μπριγκς να είναι αληθινά, χωρίς ωστόσο, να είναι σε θέση να τα επιβεβαιώσει, καθώς εξαιτίας της περιορισμένης παρουσίας της αυστραλιανής κυβέρνησης στη Συρία, η επιβεβαίωση της πληροφορίας θ' απαιτήσει ημέρες ή ακόμη κι εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Αυστραλίας, τόνισε ότι οι Αυστραλοί θα πρέπει ν' αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Συρία για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη κι αν πρόκειται να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να τους προσφέρει οποιαδήποτε υποστήριξη.