Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ήρθε η ώρα να… επιστρέψουν -με τόκο- οι Άγγλοι στην ΕΕ το διπλό βέτο του Ντε Γκολ;

Ήρθε η ώρα να… επιστρέψουν -με τόκο- οι Άγγλοι στην ΕΕ το διπλό βέτο του Ντε Γκολ;

ΣΧΕΣΗ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΥΣ ΕΠΙ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ             

Επί 12 χρόνια η Μεγάλη Βρετανία προσπαθούσε να γίνει μέλος της τότε ΕΟΚ αλλά από το 1961 όταν και κατέθεσε την πρώτη της αίτηση έως και το 1973 ο ηγέτης της Γαλλίας, στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ, έθεσε δύο φορές βέτο παρότι θεωρητικά οι δύο χώρες ήταν φίλες και σύμμαχες.

Τελικά, η Μεγάλη Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου του 1973 μαζί με τη Δανία και την Ιρλανδία, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών μελών σε 9. Σημειώνεται, επίσης, ότι η επόμενη χώρα που εντάχθηκε στην ΕΟΚ ήταν η Ελλάδα, την 1η Ιανουαρίου του 1981, με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 1979.

Σήμερα, η Αγγλία μετά από 43 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια βρίσκεται μπροστά σε ένα κομβικό δημοψήφισμα μετά το οποίο η ΕΕ δεν θα είναι ίδια ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Αναδρομή στις ημερομηνίες-σταθμό στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ ένα μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στο κλαμπ των 28.

9 Αυγούστου 1961

Πρώτη υποψηφιότητα ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον πρόγονο της ΕΕ. Την κατέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, του Συντηρητικού Κόμματος.

14 Ιανουαρίου 1963

Πρώτο βέτο από τον στρατηγό Ντε Γκωλ στην ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ. Θα θέσει και δεύτερο στις 27 Νοεμβρίου του 1967.

1η Ιανουαρίου 1973

Η Βρετανία μπαίνει εν τέλει στην ΕΟΚ, ταυτοχρόνως με την Ιρλανδία και τη Δανία.

5 Ιουνίου 1975

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΟΚ, οι Βρετανοί ψηφίζουν «ναι» σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από 67%.

30 Νοεμβρίου 1979

Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ζητεί «εκπτώσεις» στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με την ιστορική έκφραση: «I want my money back» (Θέλω τα χρήματά μου πίσω), το οποίο πετυχαίνει το 1984.

20 Σεπτεμβρίου 1988

Ομιλία στην Μπριζ στην οποία η Θάτσερ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

7 Φεβρουαρίου 1992

Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της δεύτερης θεμελιώδους συνθήκης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης μετά την Συνθήκη της Ρώμης του 1957. Η Βρετανία επωφελείται μιας ρήτρας εξαίρεσης (opt-out), που της επιτρέπει να μην ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.

23 Ιουλίου 1993

Ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, των Τόρις και αυτός, αποσπά από το κοινοβούλιο την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ αφού απειλεί να παραιτηθεί. Την ίδια ημέρα χαρακτηρίζει "κόπανους" τρεις από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς του.

20 Απριλίου 2004

Ο πρωθυπουργός από τους κόλπους των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ευρωπαϊστής, ανακοινώνει την πρόθεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο δεν θα γίνει ποτέ λόγω των "όχι" της Γαλλίας και της Δανίας σε αυτό το κείμενο.

23 Ιανουαρίου 2013

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αν το Συντηρητικό του Κόμμα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

22 Μαΐου 2014

Το ευρωφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Ukip βγαίνει πρώτο στις Ευρωεκλογές στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων και 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

7 Μαΐου 2015

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας οριακά την απόλυτη πλειοψηφία. Ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα υιοθετείται η νομοθεσία που προβλέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017.

20 Φεβρουαρίου 2016

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναγγέλλει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση την προηγούμενη ημέρα της επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

15 Απριλίου 2016

Επίσημη έναρξη της εκστρατείας των δύο στρατοπέδων (υπέρ και κατά του Brexit) για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.