Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Jamala Eurovision final

Τεράστιο διαδικτυακό κίνημα αμφισβητεί την πολιτική νίκη της Ουκρανίας στη Eurovision - Δείτε πώς ψηφίζετε

Μεγάλη εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών που αμφισβητεί το αποτέλεσμα του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision και τη νίκη της Ουκρανίας με το πολιτικό τραγούδι «1944», έχει ξεκινήσει εδώ και ένα εικοσιτετράωρο.

Η online ψηφοφορία ξεκίνησε από έναν άνθρωπο, τον Arthur Hovhannisyan, που κατοικεί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας το Ερεβάν, και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να συγκεντρώσει 350.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητούν από την ΕΒU να δώσει εξηγήσεις για την μεγάλη απόκλιση μεταξύ των ψήφων των επιτροπών και του κοινού.

Ο Hovhannisyan υποστηρίζει ότι η ανάδειξη της Ουκρανίας στην πρώτη θέση πήγε ενάντια στην πραγματική βούληση των θεατών του διαγωνισμού σε όλη την Ευρώπη.

Όσοι υπογράφουν το αίτημα του Hovhannisyan θεωρούν ότι υπήρξε επέμβαση από τις ίδιες τις επιτροπές ώστε να προωθηθεί η συμμετοχή της Ουκρανίας για συγκεκριμένους -κυρίως πολιτικούς- λόγους.

Υπάρχει μεν η κατανόηση για την πολυπλοκότητα μίας διαδικασίας όπως αυτής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην φετινή Eurovision, όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι υπήρχε σημαντική ανακολουθία μεταξύ των ψήφων του κόσμου και των επιτροπών.

Από την πλευρά της η EBU δήλωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να επανεξεταστεί η φετινή ψηφοφορία.

«Η Ουκρανία είναι, και θα παραμείνει, ο νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2016. Αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, καλούμε όσους υπέγραψαν την παρούσα αίτηση για να αγκαλιάσει το αποτέλεσμα, που ισχύει σύμφωνα με τους κανόνες, και να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τον τρόπο για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision» ανέφερε εκπρόσωπος της EBU στο πρακτορείο Sputnik.

Η Ρωσία ήταν στην πέμπτη θέση μετά από ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, αλλά όταν ήρθε η ώρα της τηλεψηφοφορίας, οι τηλεθεατές έδειξαν σαφή προτίμηση στο τραγούδι της Αυστραλίας και κυρίως της Ρωσίας, που πήρε και την μεγαλύτερη βαθμολογία. Παρ' όλα αυτά η Ρωσία τερμάτισε στην τρίτη θέση, λόγω των κακών βαθμολογιών που είχε πάρει από τις κριτικές επιτροπές.

 

Αν επιθυμείτε να συνδράμετε την διαδικτυακή εκστρατεία με την ψήφο σας, μπορείτε να το κάνετε εδώ:

https://www.change.org/p/european-broadcasting-union-make-eurovision-song-contest-revise-the-results-of-the-song-contest-2016