Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ                                             

Την παραίτησή του υπέβαλε ο καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, «από όλα τα αξιώματα τα οποία κατέχει».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Βέρνερ Φάιμαν, βασική αιτία της αποχώρησής του είναι η πρόσφατη επιτυχία της Άκρας Δεξιάς, ο υποψήφιος της οποίας κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές.

Ο Βέρνερ Φάιμαν ηγείτο της κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς, ωστόσο βρισκόταν υπό πίεση από τη νεολαία του κόμματός του, καθώς και από σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές, τόσο για την υιοθέτηση σκληρής αντιμεταναστευτικής στάσης, η οποία θεωρήθηκε ξένη με την παράδοση των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και για τα καταστροφικά για την Κεντροαριστερά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

«Το να έχει κανείς την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα δεν φτάνει», τόνισε η εκπρόσωπός του Αυστριακού καγκελάριου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Φάιμαν δεχόταν ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα να παραιτηθεί από συνδικαλιστικούς κύκλους αλλά και από την νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (SPO), τόσο για τη σκληρή στάση του στους νόμους περί ασύλου όσο και για τις κακές επιδόσεις το κόμματός του στις προεδρικές εκλογές πριν από δύο εβδομάδες.

Η σαρωτική νίκη της άκρας δεξιάς στις πρόσφατες εκλογές ερμηνεύτηκε από πολλά μέλη του SPO ως προσωπική αποτυχία του Βέρνερ Φάιμαν, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί «ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».