Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «πράσινο» του επιδημιολογικού χάρτη

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «πράσινο» του επιδημιολογικού χάρτη

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας έχει αρχίσει και «κοκκινίζει», την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού σπάνε το φράγμα των 6.000. Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το Σύστημα Υγείας να αντέξει ενόψει του νέου κύματος και σταδιακά, μετά την κορύφωσή του να επέλθει η κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το covid19.gov.gr στο πράσινο του επιδημιολογικού χάρτη παραμένουν:

 1. Παξοί
 2. Άρτα
 3. Μεγανήσι
 4. Ιθάκη
 5. Ελαφόνησος
 6. Κύθηρα
 7. Γαύδος
 8. Τροιζηνία
 9. Πόρος
 10. Αγκίστρι
 11. Υδρα
 12. Σπέτσες
 13. Κέα
 14. Κύθνος
 15. Σέριφος
 16. Σίφνος
 17. Τήνος
 18. Μήλος
 19. Κίμωλος
 20. Σπέτσες
 21. Ιος
 22. Σίκινος
 23. Φολέγανδρος
 24. Αμοργός
 25. Ανάφη
 26. Ικαρία
 27. Σάμος
 28. Κάλυμνος
 29. Αστυπάλαια
 30. Κάρπαθος
 31. Σύμη
 32. Χάλκη
 33. Νίσυρος
 34. Πάτμος
 35. Λειψοί
 36. Αγαθονήσι
 37. Οινούσσες
 38. Ψαρά
 39. Σκύρος
 40. Αλόννησος
 41. Λήμνος
 42. Κάσος

Ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή για την τρίτη δόση

Για όλο τον ενήλικο πληθυσμό, ανοίγει αύριο Παρασκευή η πλατφόρμα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην τρίτη δόση εμβολίου, υπενθυμίζοντας ότι από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα αφορά σε όλους τους ενήλικους που έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από το δεύτερο εμβολιασμό τους, αλλά και για εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson&Johnson και έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από τη στιγμή που εμβολιάστηκαν.

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση δεν θα δέχεται αιτήσεις από όλους. Για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι μερικώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει εξηγήσει ότι αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.