Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορωνοϊός: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη - Οι αλλαγές στο ΕΣΥ για το τρίτο κύμα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για το τρίτο "κύμα" - Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής - Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου για τον κορωνοϊό και την προετοιμασία του ΕΣΥ έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και εν μέσω μεταλλάξεων, υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Τελικά αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ θα βασιστεί σε τρεις άξονες.

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στην Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης - Ενίσχυση των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν - Να περιμένουμε μεγάλη επιτάχυνση της πανδημίας

Κορωνοϊός: Κατακόκκινη η Αττική - Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο, 40.000 ενεργά κρούσματα

Όσα αποφασίστηκαν στη σημερινή, έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια, ώστε να οχυρωθεί το ΕΣΥ απέναντι στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού:

1. Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορωνοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας  

2. Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί

3. Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.

Μπορεί οι επιστήμονες να τοποθετούσαν χρονικά το τρίτο κύμα προς τον Μάρτιο, ωστόσο η εικόνα της Αττικής, με την ανησυχητική αύξηση κατά 45% στα νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα, μπορεί να το πυροδοτήσει νωρίτερα επηρεάζοντας δραματικά το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το λεκανοπέδιο «σε Θεσσαλονίκη του Νότου», από την οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο το δεύτερο, βαρύ επιδημικό κύμα, οδήγησε ειδικούς και κυβέρνηση στη λήψη νέων, κυρίως προειδοποιητικών, περιοριστικών μέτρων. Η εβδομάδα που διανύουμε έχει βαρύνουσα σημασία καθώς δεν αποκλείεται να καταλήξει σε σκληρότερο lockdown, ένα ενδεχόμενο που όλοι απεύχονται.

Στόχος των ειδικών είναι να αποτραπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ καταγράφεται σταθερά ήπια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικά, τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τρεις τελευταίες Κυριακές αποτυπώνουν την μικρή άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 484 κρούσματα, διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την Κυριακή 17/1 (237 περιστατικά) και αυξημένα κατά 45% συγκριτικά με την προηγούμενη Κυριακή 24/1 όταν και ανακοινώθηκαν συνολικά 334 μολύνσεις.

Στα νοσοκομεία βρίσκονται 1.548 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι αυξάνονται σταθερά ημέρα με την ημέρα. Πριν από μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.483.

Έχοντας νωπές τις μνήμες από τις δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, ιδίως στο βόρειο τμήμα, κατά τον περασμένο Νοέμβριο - Δεκέμβριο, οι επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας έχουν δρομολογήσει έναν νέο επιχειρησιακό συντονισμό στο ΕΣΥ, που περιλαμβάνει καταρχάς την καταγραφή των διαθέσιμων «δυνάμεων», από κλίνες και εξοπλισμό μέχρι προσωπικό, καθώς και την ανασύνταξή τους εφόσον χρειαστεί, δηλαδή τη χρησιμοποίηση όλων για τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ετοιμότητα των δομών του ΕΣΥ έναντι του διαφαινόμενου τρίτου κύματος, θα ξεδιπλώνεται υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα δημόσιας υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιοπουλου και το ΕΚΑΒ.

Το κέντρο επιχειρήσεων υγείας του ΕΚΑΒ, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων και το ενιαίο συντονιστικό κέντρο βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τον συντονισμό και την επιχειρησιακή διαχείριση της επιδημίας σε όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Ήδη οι διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας έχουν κληθεί να ενημερώσουν πόσες κλίνες απλές και ΜΕΘ Covid-19 διαθέτουν αλλά και πόσες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να αναπτύξουν σε αίθουσες ανάνηψης και αίθουσες χειρουργείων. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εξοπλισμό, που αποδείχθηκε το αδύναμο σημείο του ΕΣΥ, στο προηγούμενο επιδημικό κύμα. Έτσι, ζητεί το υπουργείο Υγείας την ακριβή εικόνα από τους επικεφαλής των νοσοκομείων για τον επεμβατικό και τον μη επεμβατικό μηχανισμό αερισμό που διαθέτουν καθώς και για τα κρίσιμα δίκτυα οξυγόνου, γεννητριών και ups. Τέλος, ζητεί τον αριθμό των γιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται στις κλίνες Covid-19. Επίσης, σημερα θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη ο  πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθιου, με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Πύρρο Δημήτρη, για τον επιτόπιο έλεγχο. Στη συνέχεια θα ελεγξουν τα νοσοκομεία σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Πάτρα.

Το  επιχειρησιακό πλάνο για το 3ο κύμα εμπεριέχει (μετά τη συλλογή της δυναμικότητας των Υγειονομικών Σχηματισμών) και τον επιτόπιο έλεγχο από στελέχη της ομαδας διαχειρισης κρίσεων του ΕΚΑΒ, για τη διασφάλιση της πραγματικής εικόνας αυτών των υγειονομικών σχηματισμων.

Γεωργιάδης: Δεν θα διστάσουμε για ολικό lockdown

Από πλευράς του πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης της πανδημίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε πως η Πολιτεία δεν θα διστάσει να επιβάλει καθολικό lockdown εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γεωργιάδης: Να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε - Ολικό lockdown αν χρειαστεί

Όπως, είπε, πρέπει να συνηθίσουμε την εναλλαγή της διακοπής και της επανέναρξης λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας πάντως πως στο 70% της επικρατείας το λιανικό εμπόριο λειτουργεί ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός.

«Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού» εξήγησε ο υπουργός. Όπως επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι διακριτή, αλλά όχι τραγική, το ΕΣΥ αντέχει ακόμα, οι κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται περισσότερο, οι εισαγωγές είναι ελέγξιμες, αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι η μετάλλαξη.