Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καπραβέλος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο λιανεμπόριο, δεν έπρεπε να ανοίξει πουθενά

Καπραβέλος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο λιανεμπόριο, δεν έπρεπε να ανοίξει πουθενά

«Το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση ... η άποψη των υγειονομικών είναι ότι το πρόβλημα είναι η πολύ κακή διαχείριση του κρούσματος, όχι η ανθρώπινη δραστηριότητα ... αποτελεί όμως παγκόσμια πρωτοτυπία στην στιγμή της οξείας φάσης ενός κύματος να ανοίγεις την αγορά, ή να κάνεις άρση μέτρων», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ακόμη περισσότερο, κατά τον ίδιο, προκαλούν δυσφορία «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, το λιανεμπόριο δεν ενοχλεί την πανδημία στην Αθήνα, ενώ την ενοχλεί στην Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί να πειστεί κανείς για αυτή την διάκριση, είναι ακατανόητη και δεν βοηθά την ψυχολογία ... βλέπουμε τα περιστατικά να αυξάνουν, το Σαββατοκύριακο αυξήσαμε τις κλίνες σε ΜΕΘ και σε κλινικές covid-19 γιατί όπως και στην Πάτρα η προσέλευση είναι αυξημένη. Η Αθήνα είναι σε χειρότερη κατάσταση, δεν βρίσκεις καν κρεβάτι εντατικής ... προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Επανέλαβε επίσης την συνεχώς εντεινόμενη κριτική για τις αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που μεταξύ άλλων ενώ δεν προχώρησε σε συνταγογράφηση των test «τώρα θυμηθήκαμε τα self-test». «Η διασπορά προκύπτει όταν δεν γίνεται καλή διαχείριση κρουσμάτων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, όταν υπάρχει αύξηση επαφών, εκεί που υπάρχει συνωστισμός, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας ... Στο λιανεμπόριο, στα σούπερ μάρκετ π.χ. που λειτουργούν, με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό, είναι η λιγότερη διασπορά. Δεν μπορεί να κρατάς για τόσο μεγάλο διάστημα κλειστό το λιανεμπόριο την στιγμή που δεν ενοχοποιείται τόσο πολύ για την διασπορά, είναι ακατανόητο».

Αλλά την ίδια στιγμή «προφανώς» δεν θα έπρεπε να ανοίξει πουθενά το λιανεμπόριο «σε αυτή την οξεία φάση, όπου στην Αθήνα δεν βρίσκεις κρεβάτι σε ΜΕΘ και η διασωλήνωση γίνεται σε απλούς θαλάμους ... είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το ότι το ανοίγουμε αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να περιμένουμε λίγο ακόμα να πέσει η σφοδρότητα της πανδημίας».

Για την διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας μίλησε και η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου Καρολίνα Ακινόσογλου, που είπε πως «υπήρξε μία αδικία που ελπίζω κάπως να αντισταθμιστεί, ήταν άδικο για τους εμπόρους των τριών περιοχών (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη)». «Κάθε αποκλιμάκωση πρέπει να συνοδεύεται από δέσμη μέτρων. Ένα συστηματικό testing σε εργασιακούς χώρους είναι απαραίτητο προκειμένου να βρεθούμε σε μία ισορροπία δεδομένου του ρίσκου», όπως τόνισε.