Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου στα λύματα: Μεταξύ 9.000 και 11.000 τις επόμενες τρεις εβδομάδες

«Έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου στα λύματα: Μεταξύ 9.000 και 11.000 τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα, με τον ημερήσιο αριθμό να κυμαίνεται μεταξύ 9.000 και 11.000, όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Τα προγνωστικά μοντέλα, ωστόσο, που χρησιμοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας δεν δείχνουν την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε, όμως, στη συνέχεια, το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. «Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι «από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση».

Τέλος και σε ό,τι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Θωμαΐδης: Συνεχώς ανοδικές οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξηγώντας πως και οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν αυτή την τάση η οποία είναι συνεχώς ανοδική από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο χθεσινό ρεκόρ των κρουσμάτων, παρατήρησε ότι χθες διενεργήθηκαν τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς με τα νέα μέτρα αυξήθηκε η ιχνηλάτηση. Για να μετρηθεί όμως η αποτελεσματικότητα τους θα χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 10 μέρες, αλλά φαίνεται πως σε πρώτη φάση έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.