Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βασιλακόπουλος: Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες ακόμα για το τείχος ανοσίας

Βασιλακόπουλος: Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες ακόμα για το τείχος ανοσίας

«Οι υγειονομικοί είναι ξεκάθαροι: Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Όποιο μέτρο περιορίζει τον συνωστισμό και συγχρωτισμό των ανθρώπων είναι χρήσιμο», δήλωσε σήμερα ο πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι με περίπου 25.000 νέα εμβόλια, 10.000 ανοσοποιήσεις με φυσική νόσο και 10.000 μολύνσεις ανά ημέρα, «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες για να φτάσουμε στο πολυπόθητο “τείχος ανοσίας”. Θα υπάρξουν μεν αυξομειώσεις αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε απώλειες έως τότε».

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι, ιδίως για τους ηλικιωμένους ο κίνδυνος σοβαρής νόσου δεν αυξάνει στο εξάμηνο, αλλά από το τετράμηνο, και τόνισε ότι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν όσο νωρίτερα γίνεται. «Δεν είναι δύσκολο να τους πείσουμε, γιατί έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες δόσεις και είδαν ότι δεν έπαθαν κάτι», σημείωσε.

«Ο εμβολιασμένος, δεν είναι άτρωτος. Αν δεχθεί μια τεράστια επίθεση ισχυρής συγκέντρωσης ιού και αν είναι κάποιος άτυχος, που δεν έχει αναπτύξει την τέλεια ανοσολογική απόκριση μπορεί να νοσήσει. Τα μέτρα λειτουργούν και ως κίνητρο έτσι ώστε κάποιος να πάει να εμβολιαστεί».

«Υπάρχουν ελλείψεις πνευμονολόγων στα νοσοκομεία της χώρας»

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν πνευμονολογικές κλινικές. Δεν είναι κάτι που έγινε λόγω πανδημίας, ίσχυε πάντα».