Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στους δρόμους οι διανομείς - «Κοκκίνισε» πάλι η Αθήνα (φωτο)

Στους δρόμους οι διανομείς - «Κοκκίνισε» πάλι η Αθήνα (φωτο)

Κοκκίνισαν και σήμερα οι δρόμοι της Αθήνας, στην απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από τη νίκη που σημείωσαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία e-food.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εστίασης «ως εξαρτημένης εργασίας».

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σε παρέμβασή της, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της.

Η προτεινόμενη διάταξη στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ: 

«1.Οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη συμβατική σχέση ή άλλος τρόπος συναλλαγής των διανομέων με τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις.

2. Οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στo καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. 

3.Οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης που απασχολούν διανομείς υποχρεούνται να τους παρέχουν πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους αναμονής και σε χώρους υγιεινής, καθώς και να διαθέτουν προς χρήση από τους διανομείς ειδικά ερμάρια προσωρινής αποθήκευσης των ατομικών τους ειδών, που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

4.Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα προβλεπόμενα από το παρόν άρθρο επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 24 1 Α του ν.3396/11 ύψους έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης των ανωτέρω δύναται να επιβάλλεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή λειτουργίας τους κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1 Β του ν. 3996/2011. Αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 3 είναι οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ, οι οποίοι στις περιπτώσεις παράβασης της επιβάλλουν τις κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011.

5.Απο τη δημοσίευση του παρόντος καταργείται το άρθρο 69 του ν.4808/2021 και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.